Uz pomoć roditelja, 29-godišnji Senad Mulabdić otkupio je fabriku keksa pred gašenjem i u jeku pandemije počeo sa radom. Do danas, ne samo da je sačuvao radna mjesta, nego je uposlio dva nova radnika. Na ovaj potez usudio se, kaže, jer želi ostati u svojoj zemlji, piše BHRT.
– Mi smo došli, pogledali ove mašine koje su bile u ponudi. Nama se svidio potencijal koji smo vidjeli i jednostavno željom da se ostane u BiH i da se privređuje ovdje, to smo odlučili i evo gazimo polako na domaće tržište – ističe Mulabdić.
Činjenica je da ne postoji privredna grana koja nije osjetila posljedice pandemije. No, mladi Živiničanin kaže da su volja i upornost ipak bili jači od svih nedaća. Umjesto na evidenciji biroa za zapošljavanje, uposlenici su ostali na radnim mjestima pripremajući keks po domaćoj recepturi, zajedno sa Senadom i njegovim ocem.
– Posla ima ko hoće raditi. Mi radimo i oni zajedno se s nama bore, korektni su prema nama. Odnos je drugarski, nije neki odnos gazda-šef-radnik. Svi zajedno se dogovaramo i uspijevamo za sada ispoštovati to što od nas traži tržište – objasnio je Mirza Softić, radnik.
Mulabdić ima namjeru i proširivati kapacitete u narednom periodu, nadajući se, poput svih ostalih privrednika u BiH, stabilnijoj ekonomskoj situaciji.

(BHRT)