POZIV ZA AKCIJU: Peticija za manifest mladih o digitalnom prostoru

U novembru 2020. godine Vanjskopolitička inicijativa BH je organizovala dvodnevni događaj “Mladi online: Čujemo li se? Aktiviraj se!”. Na ovom događaju smo pričali o prednostima i manama korištenja interneta, o mogućem regulisanju online prostora i donijeli zaključke o tome ko treba da bude odgovoran za regulisanje istog.

Kao dio istog projekta, “Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih,” pokrenuli smo peticiju kojom pozivamo na izradu Manifesta koji će obijediniti stavove, brige i rješenja mladih, od strane mladih i za mlade, sa ključnim fokusom na digitalne slobode i korištenje interneta.
Iako Zapadni Balkan pripada Evropi, često je isključen iz evropskih debata. Ovo je prilika za nas, mlade sa Zapadnog Balkana, da se naš glas čuje – ovo je šansa da pošaljemo poruku da je digitalni prostor također naš prostor. Nakon opsežnih konsultacija u svim glavnim gradovima regiona, mi, mladi sa Zapadnog Balkana, sigurni smo da samo zajedno možemo da se izborimo sa izazovima koji ne poznaju granice. Iz ovih razloga, ističemo hitnost rješavanja sljedećih pitanja:
·         širenje dezinformacija
·         porast govora mržnje
·         štetan uticaj interneta na mentalno zdravlje
·         odgovornost društvenih mreža.
Manifest ćemo predstaviti početkom maja u Briselu na javnom događaju koji će okupiti relevantne evropske donosioce odluka, kao i influensere. Cilj je da se mladi sa Zapadnog Balkana pozicioniraju kao suštinski dio predstojećih debata o evropskoj budućnosti.
Peticiju možete pronaći na sljedećem linku:

Ako imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili ideje, stojimo Vam na raspolaganju i radujemo se Vašem doprinosu ovoj inicijativi.
Za sve dodatne informacije, pišite nam na info@vpi.ba.