Poziv za INŽINJERSKU PRAKSU INPUT 2022.

Centar za mlade INPUT iz Zenice sa timom mladih ljudi (inženjera) pokreće edukativnu praksu za učenike i učenice srednjih škola sa područja Grada Zenice. Projekat pod nazivom “INŽINJERSKA PRAKSA INPUT” učenice i učenici će imati priliku da učestvuju u ovom projektu i steknu nova znanje iz oblasti informacionih tehnologija, mašinstva i STEM-a. Učešće za učenice i učenike srednjih škola  je besplatno, a praksa je planirana u mjesecu aprilu 2022. godine u prostorijama Centra za mlade INPUT.

Praksa je koncipirana tako da će se u periodu od mjesec dana razvijati projekat izrade  i upravljanja robotske ruke i pametne kante za smeće. Dakle, projekat će biti podijeljen u tri cjeline, na osnovu kojih će učenici biti podijeljeni u dvije grupe. U uvodnim treninzima, svi će polaznici biti upoznati sa osnovnim tehnologijama koje će se koristiti tokom prakse, nakon čega će uslijediti podjela u grupe i detaljni rad svake grupe. Podjela će biti izvršena na osnovu preferencija polaznika, te njihovog prethodnog znanja.

Projekat će biti podijeljen na razvoj sistema za upravljanje, izrada dijelova 3D printanjem, te dizajniranje dijelova sistema. Na osnovu toga će se kreirati timovi Programiranje i Dizajn. Polaznici će imati priliku savladati više programskih jezika, softvera za modeliranje, kao i koristiti razne senzore, mikročipove i elektroničke dijelove pri izradi sistema za upravljanje (Python, Arduino, SolidWorks…).

Naš cilj je upoznati polaznike sa prednostima novih tehnologija, odnosno kako doći do bržeg rješavanja problema koristeći razne načine koje nam je moderna tehnologija donijela. Također, želimo pomoći učesnicima u postavljanju temelja za razvijanje znanja iz oblasti tehnologije, informatike, mašinstva i STEM-a, te olakšati daljni životni i karijerni put polaznika prakse. Pored toga, među mladim osobama se kriju razni talenti i ideje, te Centar za mlade INPUT ima za cilj ostvariti kontakte sa talentovanim učenicima, kao i potencijalnu saradnju.

U vrijeme kada je teško naći mlad kadar koji zna razmišljati kreativno i efikasno rješavati probleme, ključno je podržavati projekte koji za cilj imaju edukaciju i angažman mladih. Razvijanje soft skills-a (komunikacijske, prezentacijske, timske vještine), tehnološkog i poduzetničkog mindset-a su vještine budućnosti. Uz spomenute vještine, mogućnosti su neograničene. Također, pored znanja iz tehnologije, projekat je baziran i na buđenje ekološke svijesti. Planirani su i razgovori o zelenoj energiji, koja uz reciklažu i buđenje svijesti nastoji održati svijet kakav poznajemo.

Zainteresovani učenici svih srednjih škola na području Grada Zenice mogu se prijaviti do 07.04.2022. godine do 18:00h putem forme na sljedećem linku: https://forms.gle/yu6VoQemRqXUt1Cs7

Nakon završetka prijava, izvršit će se selekcija prijavljenih učenika, te će biti odabrano 8 učesnika prakse.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila: info@inputcentar.com ili putem vibera +387 62 116 343.

 

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.