Poziv za Osnovni trening iz izgradnje mira, Kruševo, Sjeverna Makedonija, 6-16.10.2023.

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo-Beograd

poziva Vas da se prijavite za Osnovni trening iz izgradnje mira

6.10. – 16. 10. 2023. Kruševo, Sjeverna Makedonija

Ukoliko živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godinu, došli ste do trenutka kada se pred Vama otvaraju brojna pitanja: Kakav smo to “mir” kreirali/e? Kakvom miru težimo? Da li su nam isti strahovi i kako se nositi sa sveprisutnim nasiljem u društvu?; zanima Vas kako žive ljudi u susjednim zemljama i željeli biste da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentarisanja političkih odluka koje donosi neko drugi, spremni ste na sopstvena propitivanja i slušanja drugih, pozivamo Vas da se prijavite na CNA Osnovni trening iz izgradnje mira. 

Posebno Vas želimo potaknuti da se prijavite ako:

  • Radite u obrazovnim ustanovama; medijima; državnim institucijama
  • Aktivni ste u mirovnim organizacijama; građanskim pokretima i udruženjima; političkim partijama
  • Dolazite iz udruženja ratnih veterana ili organizacija porodica žrtava rata
  • Niste ni u jednoj od gore pomenutih organizacija/institucija, ali imate veliku želju i motivaciju da doprinesete izgradnji mira i mijenjanju svog društva na bolje

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA praktikuje već više od 25 godina, radeći sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu saradnju i izgradnju povjerenja u regionu bivše Jugoslavije.

Učešćem na treningu dobijate priliku da zajedno sa drugim ljudima prepoznate i preispitate ključne probleme u Vašem društvu, te razvijate ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rješavanje.

Takođe, to je prilika da Vaš predstojeći, ili postojeći društveni angažman nadogradite sa regionalnom perspektivom, da učestvujete u razmjeni iskustava i mišljenja sa učesnicima iz susjednih zemalja, kao i sa svojim sugrađanima iz različitih etničkih grupa, i da napravite prvi korak ka tome da društva u kojima živimo budu manje nasilna i podeljena.

Kako izgleda CNA trening iz izgradnje mira?

Rad na treningu ne znači sjedenje i slušanje dugih predavanja. To nije prilika za pasivno primanje znanja i sticanje vještina, niti skup namenjen popunjavanju biografije. Ovo nije ni mjesto za dobijanje čarobnih recepata, niti učenje modela koje samo treba primijeniti.

Trening je mjesto i prostor za razmjenu, refleksiju i samorefleksiju, kritičko propitivanje, vrijednosna i idejna neslaganja, vježbanje dijaloga sa neistomišljenicima. To je prilika za rad na sebi čija je svrha da doprinese promjeni na društvenom nivou.

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahtjeva visok stepen motivacije učesnika/ca i njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada. Svaki dan je podjeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen od 4 osobe zadužen je za pripremu i vođenje radionica. No, od spremnosti grupe da otvoreno razgovara, i svojim ličnim iskustvima i uvidima doprinese treningu, zavisi konačni kvalitet treninga.

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumjevanje sukoba, suočavanje sa prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge spolova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd.

U zavisnosti od interesovanja i potreba grupe ovom skupu tema se mogu dodati i neke druge.

U radu se koristimo različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vježbe, analiza štampanog i video materijala, igre uloga i tako dalje.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski.

Centar za nenasilnu akciju organizuje Osnovne treninge iz izgradnje mira od 1997. godine. Ovaj trening će biti 45. po redu.

Šta je još važno znati prije popunjavanja online upitnika?

 Za učešće na treningu je obavezno odvojiti punih deset dana. Ukoliko niste u mogućnosti da učestvujete svih deset dana savjetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta. Prilika za prijavljivanje biće još!

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasniju sliku šta trening znači.

Podsjećamo – CNA trening iz izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju. Naravno, tokom treninga biće prilike i za neformalno druženje, odmor i zabavu, ali fokus je na radu.

Program je intenzivan i zahtjevan, a visoka motivacija učesnika/ca za rad je važan kriterijum pri odabiru prijava. Dosadašnje iskustvo govori da se za svaki trening prijavi mnogo više od 20 osoba, koliko je mjesta u jednoj grupi. Imajte u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijumima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, spolna, dobna, profesionalna zastupljenost.

Ne postoji gornja starosna granica – Ovo nije trening samo za mlade, i vi sa 40,50…80… ste pozvani da se prijavite. Podjednako su dobrodošle da se za trening prijave sve osobe starije od 21 godine. Za proces izgradnje mira i društvenih promjena kao iznimno važnu vidimo ne samo regionalnu već i međugeneracijsku razmjenu. Zato nam je važno da grupa bude mješovita i u generacijskom smislu kako bismo i na taj način učili jedni od drugih.

Tehničke i logističke informacije:

Trening će biti održan u Kruševu u Sjevernoj Makedoniji  od 6. do 16. oktobra 2023. godine.

Za sve učesnike/ce će biti obezbjeđen smještaj u dvokrevetnim sobama, na bazi punog pansiona, sa doručkom, ručkom i večerom. Takođe, obezbjeđeno je i osvježenje tokom pauza.

Troškove smještaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator.

6. oktobar/listopad je dan za dolazak u Kruševo u Sjevernoj Makedoniji, a 16. oktobar/listopad je dan za odlazak.

Radna satnica:

09:30 – 13:00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom od 20 minuta)

13:00 – 16:30 Pauza za ručak i odmor

16:30 – 20:00 Popodnevna radionica (sa pauzom od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, molimo vas da popunite online upitnik.

Rok za prijave: 5. 9. 2023. godine, do 23:59h.

Ukoliko u roku od dva dana ne dobijete e-mail sa potvrdom da je Vaša prijava primljena, molimo Vas da nam je prosljedite ponovo ili nas kontaktirate na cna.treninzi@nenasilje.org

Zbog velikog broja prijava koje nam redovno stižu, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava. Biće odabrano 20 prijava. O ishodu Vaše prijave obavijestiti ćemo Vas najkasnije do 15. 9. 2023.  godine.

Molimo Vas da upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Dodatne logističke informacije proslijedit ćemo Vam nakon odabira prijava.

Sve o treninzima koje organizuje Centar za nenasilnu akciju možeš vidjeti OVDJE

Odgovori na najčešća pitanja koja dobijamo o treninzima nalaze se OVDJE

Iskustva učesnika i učesnica koji su već bili na našim programima mirovnog obrazovanja nalaze se OVDJE

Podkast “O osnovnom treningu iz izgradnje mira” možete poslušati OVDJE.

Za sve dodatne informacije i nedoumice javite se na mail: cna.treninzi@nenasilje.org

Srdačno,

Trenerski tim

Luan Imeri

Ivana Franović

Radomir Radević

Nedžad Novalić

Izvor: nenasilje.org

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi