Poziv za učešće na programu: Živi spomenici

Nakon rata koji se desio u Bosni i Hercegovini, virus etnonacionalizma pojavio se kao rezultat politike za kojeg je još uvijek teško naći lijek. Kada govorimo o mladima u BiH, mislimo na generaciju mladih koji su rođeni tokom rata, ili nakon rata, koji se ne sjećaju ratnih dešavanja. U trenutnom političkom okruženju, gdje je rat još uvijek najvažniji „kulturni“ događaj, mladi su konstantno izloženi iskrivljeni interpretacijama prošlosti, odnosno izloženi su interpretacijama aktuelnih političkih lidera koji blokiraju proces izgradnje mira.
Zbog toga Udruženje Zaboravljena djeca rata je pokrenulo program Živi spomenici koji ima za cilj promicanje stalnog i trajnog mira kroz proces osnaživanja mladih iz različitih etničkih grupa da šalju zajedničke poruke pomirenja, suživota, ravnopravnosti i da naglašavaju činjenicu da ljudska prava ne trpe pripadnost etničkim grupama

Živi spomenici je edukativni program na kojem će učesnici imati priliku da kroz predavanja eminentnih stručnjaka, razgovor sa žrtvama i interaktivnim radionicama  prošire svoje znanje na temu izgradnje mira i interetničke saradnje.
Kamp Živi spomenici će se održati u periodu od 30.10. do 5 11. 2020. godine.
Poslije samog kampa učesnici će uz pomoć ZDR osoblja imati priliku organizovati aktivnost koja promiče mir, pomirenje i ljudska prava u svojim lokalnim zajednicama. U ovoj fazi projekta, mladi će imati priliku predstaviti svoje zajedničke projekte svojim sugrađanima. Tokom javnog događaja u lokalnim zajednicama, zajedno sa učesnicima kampa će se pridružiti i članovi Udruženja Zaboravljena djeca rata te eksperti koji su dali svoj doprinos kampu.
Pored kampa i javnih događaja u lokalnim zajednicama učesnici programa će imati priliku da učestvuju u završnoj konferenciji „Moj glas – moj mir“ u Sarajevu u aprilu 2021. godine. Za vrijeme konferencije učesnici će imati priliku da posjete Parlament Bosne i Hercegovine, te da razgovaraju sa predstavnicima državnog parlamenta o izgradnji mira. Tokom ove posjeti učesnici će steći dodatno znanje iz polja političkog sistema Bosne i Hercegovine, te će dobiti priliku da postave pitanje glavnim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini.
Kako se Prijaviti?
Ako želiš da budeš jedan/na od 25 mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine koji će učestvovati na programu Živi spomenici, treba da popuniš  prijavni obrazac za učešće do  15.10.2020. godine i pošalješ ga na muhamed.zdr@outlook.com .Živi-spomenici-Prijavni-obrazac-2Download
Uslovi za prijavu :
• Dob od 18-25 godina.
• Posebno se ohrabruje učešće učesnika/ca koji/e ranije nisu imali/e priliku učestvovati u programima koji se bave  tematikom izgradnje mira i interetničke saradnje.
• Ohrabruje se učešće oba pola, kao i ravnomjerna i ravnopravna zastupljenost učesnika/ca iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, a pogotovo iz Brckog, Bihaća, Cazina, Srebrenika, Kladnja, Zenice, Zavidovića, Jajca, Uskoplje, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Livna, Glamoča, Drvara, Istocne Hercegovine, Prijedora, Birača, Srebrenice i okoline.
• Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.
U toku programa Udruženje Zaboravljena djeca rata će snositi troškove prevoza, smještaja i ishrane svih učesnika programa. Prilikom sprovođenja svih aktivnosti sve predložene epidemiološke mjere će biti poštovane na najvišem mogućem nivou.  Za više informacija o programu možete nas kontaktirati na e-mail zaboravljenadjecarata@outlook.com ili muhamed.zdr@outlook.com
Projekat Živi spomenici je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).
(mreža-mira)