Pozivamo te na panel “Budućnost digitalnih nomada u BiH”

Pozivamo sve zainteresovane za temu freelancera i digitalnih nomada u BiH, da nam se pridruže na panelu u okviru IT Reboot konferencije u organizaciji općine Travnik, koji će se desiti 15.decembra 2022. godine u Srednjoškolskom centru Travnik, sa početkom u 11:30h.

Prilika je ovo da progovorimo o nama freelancerima i freelancericama, građanima i građankama BiH koji u najvećem broju slučajeva rade na isti način kao i digitalni nomadi, ali su za razliku od njih već tu i već doprinose lokanoj ekonomiji, unoseći silni novac u zemlju, plaćajući porez, doprinose i povećavajući potrošnju.

Koja zakonska rješenja trebaju biti donijeta da bi u zemlji zadržali vlastite građane i građanke koji rade na ovaj način da nastave doprinositi državnom budžetu i omogućimo procvat freelencinga, prije nego bude podržan dolazak naših stranih kolega , digitalnih nomada? A šta je potrebno sve urediti da bismo i digitalnim nomadima ponudili privlačne uslove za rad i život ovdje?

Na ovu temu razgovaraće suosnivačica i predsjednica našeg Udruženja Elena Babić-Đaković, dr. Faruk Hadžić makroekonomski analitičar i Jan de Jong, suosnivač i predsjednik Udruženja digitalnih nomada Hrvatske, čovjek zaslužan što je Hrvatska među 10 država na svijetu koja je uvela vize za digitalne nomade i uvrstila ih u zakone.

Voljeli bismo da podijeliš sa nama i svoje ideje. Na koji način BiH može postati raj za freelancere i  freelancerice i digitalne nomade? Kako želiš da izgleda tvoja budućnost u BiH i na koji način želiš da zakoni budu regulisani? Piši nam u komentarima.

Ulaz na sajam je besplatan! Startupi i IT kompanije imaju priliku dobiti besplatan štand ukoliko se prijave do 9.12. a tu je i izazov za sve mlade osobe koje se bave programiranjem uz nagradni fond od 5000KM. Više informacija o IT Reboot sajmu i svim predavanjima, poslovnim prilikama za startupe i IT kompanije, programerskom izazovu za mlade i prilikama za umrežavanje možeš saznati na LINKU.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi