Pozivamo vas na panel diskusiju sa ukrajinskom delegacijom u Tuzli

Od 20. do 24. marta delegacija ukrajinske regije Černigiv posjetit će Tuzlu, kako bi razmijenila iskustva o poslijeratnoj obnovi.

Pozivamo vas na panel diskusiju sa ukrajinskom delegacijom. Cilj je razmjenjivati ​​informacije o situaciji u Ukrajini (i konkretno Černigovskoj regiji) i trenutnim potrebama i nadama, te se reflektovati o razvoju Tuzle tokom i nakon rata.

Panel diskusija

Razmjena iskustvana iz regije Černigiv, Ukrajine i Tuzle.

23. mart 2023. godine
14:30-17:00

Grand Hotel Tuzla /Kongresna sala

Govornici će biti:

Volodymyr Pinchuk, prvi zamjenik gradonačelnika za aktivnosti izvršnih tijela Gradskog vijeća Horodnja (zadužen za pitanja medicine, kulture, socijalne sfere, obrazovanja, starateljstva i njege). Odobren za funkciju 2. decembra 2020. Prije imenovanja radio je kao šef finansijskog odjela Gradskog vijeća Horodnje.

Viktoria Pekur, zamjenica gradonačelnika grada Černihiva za izvršnu vlast. Ona rukovodi radom organa upravljanja obrazovanjem; odjel zdravstva; odjel za sport, porodicu i mlade; odjel kulture i turizma.

Oleksandr Pidhornij, predsednik NVO „Černigovski centar za ljudska prava“. 20 godina iskustva u upravljanju projektima i zaštiti ljudskih prava; razvoj lokalne demokratije, organizovanje i sprovođenje kampanja monitoringa i javnog zagovaranja, stručno praćenje lokalnih izbora, podizanje javne svijesti i antikorupcijske kampanje.

Vehid Šehić, osnivač Foruma građana Tuzle 1993. godine i nosilac aktivnosti na razvoju mreže građanskih inicijativa u Bosni i Hercegovini, kao i jedan od idejnih tvoraca osnivanja Parlamenta građana BiH. Trenutno je predsjednik Foruma građana Tuzla i Građanskog alternativnog parlamenta BiH. U oblasti zaštite ljudskih prava, stalni je saradnik Helsinških komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Član nezavisne komisije za kreiranje državnih simbola Bosne i Hercegovine koju je formirao Ured visokog predstavnika.

Jitske Hoogenboom, vođa projekta Ukrajina u PAX-u sa fokusom na zagovaranje. Ona ima 20 godina iskustva u izgradnji mira i prethodno je vodila PAX-ove programe na južnom Kavkazu i na Kosovu i radila je kao savetnik za politiku na integraciji procesa učenja u izgradnji mira pre prelaska na ukrajinski program početkom 2023.

Razgovor će voditi Jelena Tanasković – Mićanović.

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“