Pozivanje balkanskih i Visegrad redakcija: Prijavite se odmah za grantove za novinarstvo angažovane publike

BIRN poziva redakcije na Balkanu i Visegrad da se prijave za grantove za novinarstvo angažovane publike kako bi dobili sredstva, obuku, mentorstvo i pristup inovativnom digitalnom alatu za interakciju sa publikom.

Balkanska istraživačka mreža, BIRN, traži prijave od Visegrada i balkanskih redakcija za grantove za novinare angažovane publike, program osmišljen da podrži novinare u deset evropskih zemalja koji žele da kreiraju istraživačke izvještaje sljedećeg nivoa kroz interakciju sa svojom publikom kroz inovativni digitalni alat.

Grantovi za novinarstvo angažovane publike nude finansiranje, obuku i mentorstvo za deset (10) medija u: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Češkoj Republici, Mađarskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Srbiji i Slovačkoj.

Grantovi za novinarstvo angažovane publike deo su projekta Media Innovation Europe koji vodi Međunarodni institut za štampu (IPI) sa sedištem u Beču, zajedno sa Thomson Media (TM) u Berlinu, Fondacijom za razvoj medija (MDF) u Kijevu i Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) u Sarajevu.

Ovim programom BIRN ima za cilj da podrži medijske kuće u stvaranju upečatljivih priča za publiku koje se bave hitnim pitanjima sa kojima se njihove zajednice suočavaju. Uspješni kandidati će dobiti potrebne resurse za kreiranje pojedinačnih ili prekograničnih priča za publiku.

Ponuđeni grantovi?

BIRN će dodijeliti 4.000 eura za dva (2) uspješna kandidata zainteresovana za produkciju pojedinačnih istraživačkih priča za publiku.

BIRN će dodijeliti 5.000 eura za osam (8) uspješnih kandidata zainteresovanih za produkciju prekogranične priče za publiku. U situacijama u kojima medij već ima medijskog partnera za prekograničnu priču, oni mogu zajedno aplicirati za grant od 10.000 eura za pokrivanje troškova za obje strane.

BIRN ohrabruje učesnike da sarađuju i dijele znanje kako bi stvorili uvjerljive priče koje su relevantne i od uticaja na njihovu publiku. Grantovi za novinarstvo za angažovanje publike njeguju okruženje za saradnju u kojem se mediji mogu okupiti kako bi podijelili svoje znanje i stručnost. Radeći zajedno, mediji ne samo da poboljšavaju svoje mogućnosti izvještavanja, već i povećavaju svoj doseg i uticaj.

Ko će biti podržan?

Grantovi za novinarstvo angažovane publike podržavaju medije koji žele da angažuju svoju publiku u izvještavanju tako što im pružaju obuku i mentorstvo u angažiranom novinarstvu i korištenju alata za angažovanje publike koji je razvio BIRN.

Alat za angažovanje publike je inovativna platforma koja koristi moć crowdsourcinga za otkrivanje ključnih informacija i neispričanih priča. Online alat omogućava direktan angažman mnogih građana zainteresiranih za razmjenu informacija i dokaza vezanih za probleme sa kojima se suočavaju.

U četverodnevnom online kursu obuke, medijske kuće učesnice će naučiti kako koristiti alat za izradu zanimljivih i istraživačkih izvještaja, kako odabrati zanimljive teme, kako razviti oblačić, kako analizirati crowdsource podatke, kako ugraditi podatke u priče i kako oblikovati svoj prijedlog priče u skladu s novinarstvom angažiranim na publici.

Svi učesnici će dobiti pristup alatu i imati mentora koji će ih voditi kroz projekat.

Kako se prijaviti?

Pošaljite nam prijedlog priče u obrascu za prijavu prije 30. juna 2023., slijedeći ovaj link.

Prije podnošenja prijave, ne zaboravite pročitati važne informacije u Pozivu za prijavu.

Još pitanja?

Pročitajte FAQ.

Pišite koordinatoru projekta na karla.junicic@birnnetwork.org.

 

Preuzeto sa: birn.eu.com

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“