Predstavljen prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa

Andrija funkcioniše na način da korisniku koji ima simptome koji bi mogli upućivati na sumnju da je zaražen virusom COVID-19, postavi ista pitanja koja bi mu postavili i epidemiolozi, te mu tako pomogne u donošenju odluke treba li zatražiti liječenje.
U Vladi je juče predstavljen prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa – Andrija, koji je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu, a izgrađen na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu vodnjanske IT firme Infobip.
„Infobip i WhatsApp su dugogodišnji strateški partneri na globalnoj razini, pa tako i u aktualnom projektu s ministarstvima zdravstva u brojnim zemljama širom svijeta. Na samom početku COVID-19 pandemije WhatsApp nam je prišao i dogovorili smo zajedničku globalnu inicijativu kojoj je cilj vladama širom svijeta pomoći i omogućiti transparentnu komunikaciju vezanu uz koronavirus, a sve kako bi se spriječilo širenje lažnih i netačnih informacija. Infobip je od tada u suradnji s WhatsAppom pomogao ministarstvima zdravstva u preko 15 država u Aziji, Europi, Africi i na Bliskom Istoku, a u planu i procesu su implementacije i u brojnim drugim zemljama i na ostalim kontinentima“, kazao je Gino Simić, menadžer za uspjeh proizvoda u Infobipu i voditelj projekta suradnje s WhatsAppom te ministarstvima zdravstva širom svijeta.
Upoznajte Andriju, prvog digitalnog asistenta građanima za borbu ...
U ovom projektu, dodao je, Infobip je Ministarstvu zdravstva RH besplatno pružio svoju globalnu komunikacijsku platformu i pristup WhatsAppovoj platformi za poslovne korisnike (WhatsApp Business API).
„Andriju kao chatbot rješenje izradili su Mindsmiths, Neos i Oracle, firme članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI, koje je član i Infobip. Naš je tim zajedno s navedenim firmama testirao i integrirao chatbot rješenje“, kazao je Simić.
Andrija funkcioniše na način da korisniku koji ima simptome koji bi mogli upućivati na sumnju da je zaražen virusom COVID-19 postavi ista pitanja koja bi mu postavili i epidemiolozi te tako mu pomogne u donošenju odluke treba li zatražiti pomoć. Osim procjene stanja pojedinačnog pacijenta Andrija nudi mogućnost dojave stanja u kućanstvu, te pregled važnih informacija i telefonskih brojeva, a njegova implementacija trebala bi doprinijeti rasterećenju zdravstvenog sistema, istaknuto je tokom predstavljanja projekta u Vladi.
S Andrijom se može komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Uz to servis se može aktivirati i klikom na poveznicu koja se može pronaći na njegovoj službenoj web stranici andrija.ai.
Glas Istre