Prijavi se na CONNECT 2023 konferenciju

CONNECT 23 je sedmo izdanje serije CONNECT koju finansira DAAD osnovano 2017. Projekat CONNECT pokrenuli su naučnici iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su aktivni u oblasti teorijske/matematičke fizike i eksperimentalne/primijenjene fizike . Učesnici iz zemalja Zapadnog Balkana koji doprinose realizaciji Simpozija su Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Zagrebu i NVO “BOZON”.

CONNECT, međutim, nije fokusiran na razmjenu naučnih ideja, već na raspravu o promociji nauke i njenom uticaju na civilno društvo u regionu. S obzirom da je Bosna i Hercegovina na odskočnom dasku za članstvo u Evropskoj uniji, od najveće je važnosti premostiti etničke i političke jazove između različitih dijelova Bosne i Hercegovine (i u regiji Zapadnog Balkana) i ojačati proces demokratizacije i insistiranje na jednakim pravima svih pojedinaca i svih konstitutivnih naroda u skladu sa Ustavom. Kako bi se pozabavili ovim problemima, instaliran je CONNECT Symposium.

Univerziteti koji učestvuju su Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Zagrebu, ali je učešće otvoreno za sve studente sa Zapadnog Balkana.

CONNECT 23 je planiran kao petodnevna radionica u Neumu (Bosna i Hercegovina) u avgustu 2023. (20.8.-26.8.). Okupljamo širok spektar terenskih profesionalaca i studenata učesnika za razgovore i praktične projekte omogućavajući mladim učesnicima da započnu svoje vlastite outreach projekte. Učesnici se biraju u otvorenom procesu prijave sa univerziteta u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji. Ovim jačamo postojeću mrežu između regionalnih univerziteta i njemačkih partnerskih univerziteta na višem nivou (profesori) i na nivou rane karijere i studenta.

Radionica je dopunjena dugoročnim mentorskim programom za promociju saradnje i jačanje dijaloga između različitih etničkih grupa. Vrhunac mentorskog programa je trodnevni masterklas (planiran u Banja Luci, 17.8.-20.8.) na kojem će studenti dobiti intenzivnu obuku iz naučne komunikacije i identifikovati teme na kojima će raditi sa svojim mentorima. Osim mentorskog programa, postoje i kratke posjete kako bi se učenici pripremili za mentorski program i učestvovali u živim događajima sa mentorima u svojim gradovima. Ovo pokreće i jača prekograničnu akademsku razmjenu i podstiče profesionalnu saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

Mentori i ključni govornici su pažljivo odabrani da predstavljaju etničku raznolikost regiona, da promovišu učešće žena kao uzor studentima, i da uključe predstavnike civilnog društva, npr. iz nevladinih organizacija, politike ili privatnog sektora.

 

Rok za apliciranje: do popune mijesta

 

Prijavi se klikom na link.

 

Preuzeto sa Instagrama: bozon_

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“