Prijavite se na trening za mlade autore na AJB DOC Film Festivalu

Uz AJB DOC Film Festival bit će organizovan i trening ‘Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom’ za mlade autore iz regije.

Studenti filmskih i akademija scenskih umjetnosti, producenti, novinari i kreativci mogu se prijaviti na trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”, koji organizuje Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Institutom iz Dohe. Trening će biti održan od 9. do 11. septembra  u Sarajevu.

Prijave za trening otvorene su za sve zainteresovane od danas do 11. augusta 2023, a šalju se posredstvom online formulara na web-stranice AJB DOC Film Festivala.

Voditelj treninga je Faris Bajrić, koji ima više od 20 godina iskustva rada na televiziji kao ENG-snimatelj. Posljednjih osam godina obavlja funkciju VJ-a (videonovinara) i jedan je od pokretača AJB videoplatforme, koja kreira videosadržaj za društvene mreže. Nakon završenih MOJO (Mobile Journalism) kurseva u Berlinu i Sarajevu počinje aktivno koristiti mobilni telefon za proizvodnju videosadržaja.

Pametni telefoni

Organizatori AJB DOC Film Festivala prepoznali su svjetski trend korištenja pametnih telefona za snimanje dokumentarnih i igranih filmova te već nekoliko godina organizuju trening za učesnike iz regije na ovu temu. Od projekata koji su kao ideja učesnika po završetku treninga nagrađeni i realizovani u saradnji s organizatorima nastala je i nova selekcija SmartDoc, u okviru koje se na AJB DOC-u prikazuju najbolja ostvarenja polaznika.

Nakon završetka treninga svi odabrani učesnici imat će rok 30 dana za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu od 1.500 eura, sponzorsku nagradu Samsunga te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Nagrađeni projekti dobit će i mogućnost prikazivanja dokumentarnog filma na sljedećem AJB DOC Film Festivalu u okviru selekcije SmartDoc, namijenjene isključivo mladim autorima koji se koriste novim tehnologijama.

Podsjećamo, Šesti AJB DOC Film Festival bit će održan u Sarajevu od 8. do 12. septembra 2023.

 

Preuzeto sa: hocu.ba

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“