Prijedor obilježio Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Centar za mlade Kvart iz Prijedora organizovao je 9. novembra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, uličnu akciju u kojoj su aktivisti centra na simboličan način, dijeljenjem letaka i puštanjem muzike antifašističkog karaktera, obilježili ovaj značajan datum.
Piše: Nataša Todoranović
Akcija je samo jedan u nizu napora Centra za mlade Kvart iz Prijedora, sa ciljem da u javnom prostoru ponosno i revnosno promovišu antifašističke vrijednosti i naslijeđe te ukažu na značaj njihove borbe u vremenu kada se sve češće negiraju istorijske činjenice, aktuelni su revizionizam i zloupotreba antifašizama u promociji etnonacionalnih retorika političkih lidera u Bosni i Hercegovini, a i šire.
„Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, danas je potrebno govoriti o ovom problemu iz pozicije istorijskog naslijeđa hrabre partizanske borbe, ali i iz pozicije otpora, zajedništva i solidarnosti i uzeti ga kao legitiman potencijal u borbi za jedno pravednije društvo. Fašizam svakodnevno mutira i dobija drugačije obrise na koje moramo uz osjećaj dužnosti, te iste antifašističke borbe, reagovati i odupirati mu se”, kaže Branko Ćulibrk, izvršni direktor Centra za mlade Kvart.

Današnji društveni odnos prema fašizmu kao društvenoj pojavi karakteriše nemogućnost jasnog ideološkog pozicioniranja, revizija istorijskog naslijeđa te nedostatak izražavanja antifašističkih vrijednosti u javnom prostoru.
„Osjećamo moralnu dužnost da na tekovinama borbe protiv fašizma u Prijedoru slavimo i promovišemo prave vrijednosti kako bismo živjeli pravednije i slobodnije živote. Ovo je posebno važno u vremenu kada se istorija ponavlja kroz mržnju, nasilje, ksenofobije, represiju, istorijski revizionizam i druge perfidne oblike, umanjuje značajan antifašističke borbe za društvo koje teži jednakosti i socijalnoj pravdi”, nastavlja priču Branko.
Snaga antifašističke borbe leži u solidarnosti i zajedništvu kao oružju protiv jednoumlja, sve većih društvenih podjela i borbi protiv bogaćenja političkih elita na uštrb svih građana u Bosni i Hercegovini.
„Aparat fašističkih ideologija je zastrašivanje i stvaranje paranoje, nasuprot antifašističkih vrijednosti, kao što su hrabrost, odlučnost, istrajnost i borbenost koje su odličan alat za suprostavljanje povećanoj fašizaciji društva u kojem živimo. Današnje vlasti često ne reaguju na fašizam u našem društvu, te često njihove ideje sporovode pod krinkom patriotizma, nacionalizma i “odbrane nacionalnih interesa”, a kao produkt toga su generacije mladih koji zbog nemogućnosti artikulisanja svojih životnih nezadovoljstava mrze, vrlo su agresivni i onemogućuju drugima pravo na slobodan i pravedan život, bez diskriminacije i nasilja”, govori direktor Kvarta za eTrafiku.

Centar za mlade Kvart je aktivistička organizacija iz Prijedora koja je zasnovana na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao što su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, antifašizam i pravda.
Nebojša Đerić, omladinski radnik iz Novog Sada je aktivno učestvovao u uličnoj akciji i samom Antifašističkom kampu koji se održao prethodnih par dana u Prijedoru. Njegovo iskustvo je veoma pozitivno zahvaljujući razgovoru sa građanima koji su bili dosta raspoloženi za učestvovanje u ovoj akciji.
„Stariji Prijedorčani su bili zainteresovani za razgovor na temu antifašizma jer su emotivno vezani za taj period u kojem su živjeli, dok se mlađa generacija sjeća datuma 9. novembra samo po tome što su učili u školi. Sam antifašistički kamp je veoma dobro osmišljen jer su se kroz različita predavanja učesnici upoznali sa problemom rastućeg fašizma. Pored teorijskog dijela koji je uključivao interaktivna predavanja predavača različitih profila, kao i online predavanja, imali smo i praktični dio u kojem su učesnici dobili priliku da se uživo uvjere u sve ono što su u teoriji čuli. Posjetili smo Nacionalni park Kozaru, spomenike u Šušnjarima i Sanskom Mostu, kao i aerodrom Urije u Prijedoru na kojem se desila prva partizanska avijacija”, govori Nebojša za eTrafiku.

etrafika.net

Posljednji postovi