Projekat ,,Više od manjine’’ – Izložba

Projekat ,,Više od manjine’’ Vas poziva da posjetite izložbu ličnih priča različitih marginalizovanih grupa i da sa prijateljima pokušate pobjeći iz specijalno dizajniranog ,,escape room-a’’.

Projekat je nastao kao inicijativa tima studenata iz Sarajeva željnih društvenih promjena koje će doprinijeti društvu sa manje predrasuda i diskriminacije prema manjinskim grupama (žene, LGBTQ, osobe sa psihičkim i fizičkim poteškoćama, djeca bez roditeljskog staranja).
Kao takav, projekat je prepoznat i finansijski podržan od strane fondacije Davis Projects for Peace koja ima za cilj globalnu promociju mira kroz tzv. ,,grassroots’’ projekte.
Projekat organizuje edukativni escape room, kao i izložbu ličnih priča i predmeta.
Nakon ulaska u escape room, učesnici će savladavati izazove koji će im omogućiti izlazak iz sobe. Tako će mladi ljudi simbolično ,,ući’’ u život marginalizovanih osoba i biti suočeni sa preprekama se kojim se te osobe konstantno suočavaju.
Ovaj escape room je namijenjen grupama od 2 do 5 igrača, te cijela igra traje 60 minuta. Prethodno iskustvo nije potrebno.
Prateća izložba prikazuje lične priče osoba koje na svakodnevnoj bazi bivaju marginalizovane u našem društvu. Uz svaku priču će biti izložen jedan od predmeta autora koji je povezan sa tom pričom.
Izložbu i escape room možete pogledati na sljedećim lokacijama i datumima:
–        Sarajevo: Pozorište Mladih, 1-4. jul, 11-17h
–        Novi Sad: ,,Prostor’’, 6-10. Jul, 11:30-18h
–        Beograd: ,,KC Grad”, 13-17. jul, 12-18h
–        Mostar i Banja Luka: više informacija će biti dostupno uskoro.
Ulazak na izložbu i igranje ,,escape rooma’’ su besplatni, s tim da su prijave za escape room obavezne.
Izložbu je moguće posjetiti bez najave u bilo kom od pomenutih termina.
Escape room prijave se mogu vršiti putem sljedećeg linka: https://calendly.com/viseodmanjine
Igrači escape rooma i nasumični posjetioci galerije će dobiti simbolične poklone.
U sklopu projekta, u bliskoj budućnosti je takođe planirano snimanje kratkometražnog dokumentarnog filma.
Aktuelne informacije o datumima su takođe dostupne na Instagram (https://www.instagram.com/davismorethanaminority/) i Facebook (https://www.facebook.com/viseodmanjine) stranicama projekta.
Epidemiološke mjere će biti poštovane u svakom gradu. Dezinfekcija prostora će se vršiti redovno, te će posjetiocima biti obezbjeđene maske.