Psihocosijalna podrška djeci oboljeloj i izliječenog od raka “bezbroj molitvi i lijepih želja za bolesnog prijatelja”

Udruženje „PIPOL“ u mjesecu februaru realizuje aktivnosti u povodu 15.februara Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.
Tim povodom Udruženje PIPOL poziva sve građane Bosne i Hercegovine da u period od 08.02.-18.02.2021.godine svojim porukama i molitvama pruže podršku djeci oboljeloj od raka koja se nalaze na bolničkom liječenju pod motivom “BEZBROJ MOLITIVI I LIJEPIH ŽELJA ZA BOLESNOG PRIJATELJA”.Poruke se mogu slati na Facebook stranicu “Udruženje PIPOL Tuzla” ili na mail adrese: udruzenje_pipol@hotmail.com i amram_pipol@hotmail.com

Vaše poruke i molitve Udruženje PIPOL će isprintati i uručiti djeci na bolničkom liječenju i svakodnevno objavljivati putem svoje Facebook stranice.
Na ovaj način želimo da postanete postati psihološka potpora djeci koja trenutno prolaze najtežu fazu svojih života i jasno im stavite do znanja da nisu sami u svojoj borbi. Djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima mnogo je lakše kada imaju podršku javnosti i institucija.
Podršku i pomoć možete pružiti i kupovinom zaštitnih maski za lice sa simbolom zlatne vrpce, koje možete poručiti putem Facebook stranice “Udruženje PIPOL Tuzla” ili simbolično donirati 2KM pozivom na humanitarni broj 090 291 006 .
Zajedno možemo mnogo više, zato budimo zlatni za djecu oboljelu od raka.
Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema od kojih, na godišnjem nivou, u svijetu, oboli više od 160.000 i umre oko 90.000 djece. Maligne bolesti kod djece i adolescenata čine 1 – 4 % svih karcinoma u svijetu i ovaj se procenat kreće od 0 – 5 % u Evropi. Tuzlanski kanton je vodeći Kanton u FBiH po broju oboljele djece od malignih oboljenja gdje se godišnje registruje, u prosjeku, od 10 do 15 slučajeva.
Izlječenje djece od raka uspješno u od 70 do 80 posto slučajeva, što je znatno bolje u odnosu na prije 30 godina, kada je taj procenat bio oko 30 posto, ali na tom putu djeci je potrebna psihosocijalna podrška kompletne zajednice i institucija, navode iz Udruženja PIPOL.
Fotografije događaja dostavljamo Vam u prilogu.
Sve dodatne informacije možete dobiti putem e mail-a udruzenje_pipol@hotmail.com ili na telefon: 061 200 636, kontakt osoba: Amra Saračević.
(mreža-mira)