‘Putovanje u središte mozga’ u fokusu ovogodišnjeg Tuzla Brain Weeka

Osmi Internacionalni Kongres studenata (bio)medicine “Tuzla Brain Week” (TBW), koji se ove godine održavao od 29. do 31. marta u online formatu, okupio je učesnike iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Latvije, Litvanije i Gruzije.
https://tuzlanski-tuzlanskiba.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2021/03/TBW_kongres.jpg
Prošlogodišnja tema “Brainstorming” bila je usmjerena ka razvitku kognitivnih funkcija i polju psihijatrije, dok ovogodišnja tema “Putovanje u središte mozga” ima ekspanziju u svom domenu. -‘Putovanje u središte mozga’ omogućava nam da pristupimo mozgu sa mnogobrojnih aspekata u medicini, kako sa strane neurologije, tako i psihijatrije ili pak neurohirurgije – kazala je za Fenu uime tima za odnsoe s javnošću Internacionalnog Kongresa studenata (bio)medicine Tuzla Brain Wee Kanita Selmanović.
Prateći razvoj situacije u pogledu pandemije, a u svjetlu nedavnih odluka i novih mjera Kriznog štaba Tuzlanskog kantona kojima se nastoji usporiti širenje virusa, Organizacioni odbor Tuzla Brain Weeka donio je odluku da se kongres implementira u potpunosti online putem.
Sve aktivnosti, počevši od ceremonije otvaranja i plenarnih predavanja, preko naučno-istraživačke i sesije biomedicinskog inženjeringa, održavaju se putem ZOOM platforme.
Stručne radionice, aktivnosti pod nazivom “NeuroTalk“, “Crack the Case“ i “Body Interact“ prilagođene su datim uslovima.
Nakon prošlogodišnje visoke druge pozicije, Tuzla Brain Week je ove godine Evropska federacija neuroznanstvenih društava (FENS) rangirala na četvrtu poziciju u konkurenciji od 68 projekata iz cijele Evrope.
-Na zadovoljstvo svih nas u Organizacionom odboru i ove godine smo dobili ovo vrijedno priznanje koje nas svrstava među najbolje u Evropi. Ovo je jedna dobra referenca za nas i naše Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli ‘MEDICUS’. Iako nas je pandemija iznenadila i u mnogo čemu usporila, otežala nam rad, uz veliki trud i zalaganje velikog broja studenata Medicinskog fakulteta, ali i kolega s drugih fakulteta i univerziteta, pokazali smo još jednom da imamo itekako sposobne mlade ljude – kazala je koordinatorica projekta Edina Sejdin.
(Tuzlanski.ba)