Radionica kreativnog pisanja i književnog prevođenja u Banjaluci

Katedra za engleski jezik i književnost Univerziteta u Banjoj Luci organizuje novu radionicu na temu kreativnog pisanja i književnog prevođenja.

Radionica će se održati 15. i 16. jula 2023. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Filološki fakultet priređuje radionice kreativnog pisanja iz oblasti poezije i proze, te iz književnog prevođenja koje će voditi mentorice Anita Pajević i Stacy Mattingly, i mentor Mirza Purić.

Radionice će biti održane u subotu ujutro, subotu poslijepodne i u nedelju ujutro.

Da biste se prijavili, molimo pošaljite email na adresu litworkshopsBL@gmail.com

U prijavi nak ukratko recite nešto o sebi i naznačite za koju radionicu se prijavljujete (poezija, proza, književno prevođenje).

Radionica iz poezije je na bosanskom/hrvatskom/srpskom. Radionica iz književnog prevođenja je na bosanskom/hrvatskom/srpskom, s fokusom na prevođenje na engleski.

 

Mentori/ce

Anita Pajević (Mostar, 1989.) završila je studij (BA i MA) hrvatskog jezika i književnosti. Osnivačica je i moderatorica niza pjesnićkih i teorijskih programa (Pjesništvo u fusntama, Film doc.). Suorganizatorica je književnih projekata (A Room of Ones Own, Feministička i queer čitanja popularne kulture). U kouredništvu s Ivanom Šunjćem priredila je zbornik radova “Feministička i queer čitanja popularne kulture”. Dobitnica prve nagrade “Mak Dizdar” za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis 2015.godine i druge nagrade Fondacije Nijaz Slipičević za kulturni doprins gradu Mostaru. Pjesme su joj prevedene na engleski, slovenski, francuski, rumunjski, španjolski i grčki jezik. Objavila dvije pjesnićke zbirke “Perlinov šum” (Slovo Gorčina, 2016) i “Redukcije” (Vrijeme, 2019).

Mirza Purić je književni prevoditelj s njemačkog, BHS i slovenskog. Prevodio je djela Marka Pogačara (Neon South, Sanforf Passage, maj 2022), Faruka Šehića (Under Pressure, Istros Books, 2019), u saradnji s Ellen Elias Bursać Miljenika Jergovića (Inshallah, Madonna, Inshallah, Archipelago Books, uskoro), te cijeli niz autora iz post-Jugoslavije.

Stacy Mattingly je spisateljica koja živi u Bostonu. Koautorica je New York Times bestselera Unlikely Angel, po kojem je snjimljen film Captive. Tekstovi su joj objavljeni u magazinu Guernca, Literary Hub, Oxford American, Off Assignment, EuropeNow i drugim. 2012. pokrenula je Sarajevo Writers’ Workshop u Bosni i Hercegovini, e kasnije bila jedan od voditelja prve Narrative Witness razmjene (Caracas-Sarajevo) za International Writing Program Univerziteta u Iowi. Predaje na Boston univerzitetu i Berklee muzičkom koledžu. Nedavno je završila svoj prvi roman čija je radnja smještena na današnji Balkan.

 

Preuzeto sa: english_department_unibl

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi