Rat nikome nije brat – Veterani rata u BiH i mladi mirotvorci ujedinjeni u porukama mira

Projekcijom filma „Testament jedom vremenu“ obilježen Međunarodni dan ljudskog bratstva

SARAJEVO, 05.02.2022. – Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM BiH), obilježila je Međunarodni dan ljudskog bratstva prikazivanjem dokumentarnog filma “Testament jednom vremenu”. Film prenosi priče ratnih veterana, bivših pripadnika različitih vojski koje su učestvovale u proteklom ratu u BiH , ujedinjenih u želji da svojim svjedočenjima o apsurdu  rata i životu poslije sukoba, doprinesu promicanju dijaloga pomirenja i suočavanja s prošlošću. Dokumentarni film „Testament jednom vremenu“ važno je upozorenje o tome koliko je lako biti uvučen u nasilni sukob—i podsjetnik na to da je važno kontinuirano raditi na sprečavanju budućeg nasilja. Stoga je prije prikazivanja filma upriličena kratka diskusija veterana sa mladima, tokom koje se raspravljalo o zagovaranju nenasilja, njegovanju međuetničke i međugeneracijske empatije, ali i o trenutačnom društveno – političkom raspoloženju unutar BiH.

Okupljene su pozdravile dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Nicola Hardwick, zamjenica ambasadorice Austrije u Bosni i Hercegovini i Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan.

„U svjetlu dnevnopolitičkih i društvenih dešavanja u kojima dominira huškački narativ i sve otvoreniji poziv na sukobe, neophodno je otvoreno razgovarati o prošlosti i onome što nam je ona donijela, sve s ciljem sprečavanja novoga sukoba. Bolna iskustva kroz koja smo kao društvo pošli trebaju nam svima biti opomena i naučena lekcija za budućnost, umjesto da svako spominjanje rata bude s ciljem skupljanja političkih poena i igranja s budućnošću svih nas“, poručili su akteri filma, veterani Mirko Zečević Tadić, Asim Parlić, Spasoje Kulaga i Lučijano Kaluža, čija su svjedočenja u formu dokumentarca pretočili autori Zoran Zoka Ćatić, Mirza Ajnadžić i Slađan Vujić.

„Međunarodni dan ljudskog bratstva je prije svega dan kojim ohrabrujemo promociju međureligijske i interkulturalne tolerancije dijaloga, a  današnja diskusija i film koji prezentujemo su testament takvim naporima. Dio je širih napora Ujedinjenih nacija na dugoročnom stvaranju i njegovanju okruženja koje pogoduje miru i konstruktivnom dijalogu. Današnji dan prepoznaje agente promjena poput veterana koji su s nama, koji prepoznaju snagu raznolikosti i rade na izgradnji mostova unutar i između različitih zajednica. Ovo je možda mali, ali neizmjerno značajan korak prema dekonstrukciji nekih preovladavajućih toksičnih narativa, kroz promicanje nenasilja, dijaloga i iskrene saradnje. Takvi koraci nose univerzalnu poruku da postoji alternativa, i da je mir alternativa“, naglasila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini, iskazavši punu podršku IOM-u i programu Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), zahvaljujući kojem se, o članovima udruge „Pravi požar“, veteranima iz svih bivših zaraćenih strana u BiH, i njihovom mirovnom angažmanu na promicanju ljudskog bratstva i solidarnosti u suzbijanju ekstremizama, pročulo i izvan granica Bosne i Hercegovine.

„Misija IOM-a u Bosni i Hercegovini ostat će posvećena pružanju podrške svima koji rade na promicanju temeljnih ljudskih vrijednosti, dostojanstva i pomirenja. Iskoristit ću ovu priliku da izrazim iskrenu zahvalnost veteranima koji se zalažu za očuvanje mira, pokazujući potpunu posvećenost ideji sprječavanja sukoba u ovoj prekrasnoj zemlji kako buduće generacije to nikada ne doživjele. Pozdravljam vaše neumorne napore da svoje iskustvo podijelite s drugima, a brojka od oko 350 mladih koji su u protekle dvije godine prisustvovali vašim panelima govori nam da imate publiku i da je ona spremna slušati. Kroz naše programe, nastavit ćemo pomagati mladima u promicanju aktivnosti usmjerenih neutraliziranju govora mržnje. Jer, kada upoznate ljude koji su nekada bili na suprotstavljenim stranama, a danas zajedno nastupaju u misiji života – misiji gradnje mira u BiH, ideja ljudskog bratstva je itekako realna, kako na gobalnom, tako i lokalnom planu“, istaknula je šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungrotti u svom obraćanju veteranima i mladim mirotvorcima.

Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” nastao je u produkciji Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, a premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2020. godine. Proglašen je za najbolji dokumentarni film  11. izdanja festivala „SEE FF Paris-London-Washington“, a uvršten je u selekciju najboljih filmova “Best Documentary Award” organizacije Best Film Awards. Našao se i u polufinalu švedskog Lulea Film Festivala, kao i Stockholm International Film Festivala, a uvršten je i na repertoar APOX Film Festivala u Hrvatskoj.

Film možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=NjFMwFqaaTY

 

O međunarodnom danu ljudskog bratstva

 

Povelja o ljudskom bratstvu koju su potpisali Papa Franjo i veliki imam kairskog sveučilišta Al Azhar, „poziva sve religije i sve ljude da njeguju bratske odnose putem međusobnog upoznavanja i dijaloga, s ciljem stvaranja mira u svijetu i pravednijeg društva”.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je odlučila da se 4. februara svake godine obilježava kao Međunarodni dan ljudskog bratstva, počevši od 2021. u spomen historijskog / povijesnog potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu, mir u svijetu i zajednički život u Abu Dhabiju, kojeg su potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyib.

UN-ova rezolucija se smatra velikom prekretnicom u povijesti čovječanstva, napominjući da ona ljudsko bratstvo pretvara u međunarodnu stvar i globalnu odgovornost te da je to izvor ohrabrenja za nastavak nastojanja i inicijativa usmjerenih na ostvarenje ciljeva i načela Dokumenta iz Abu Dhabija.

 

Kontakt za više informacija:

Majda Balić
Media Specialist

International Organization for Migration

Sarajevo – BOSNIA AND HERZEGOVINA

  1. +387 61 823 886
  2. +387 33 955 280

www.iom.int  I  Facebook   I  Twitter

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.