Rover NASA-e sletio na krater Jezero na Marsu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina od sinoć je ponovo u epicentru svjetske javnosti.
FOTO: Radiosarajevo.ba/NASA-in rover Perseverance
NASA-in rover Perseverance je sletio u krater Jezero!
Ulazak, spuštanje kao i slijetanje, bili su najrizičniji dio misije koji neki od inžinjera nazivaju “sedam minuta” terora.
Prijenos uživo iz NASA-ine kontrole misije počeo je u 20:15 sati. Rover bi trebao poslati svoje prve fotografije s površine Marsa, ali one će biti loše kvalitete. NASA će kasnije objaviti i video snimku slijetanja.
Samo želim reći da je teško sletiti na Mars“, rekao je za Wired Gregorio Villar, sistemski inžinjer u NASA-i nedavno.
“Perseverance je NASA-ina najambicioznija rover misija na Mars do sada, fokusirana naučno na pronalaženje da li je u prošlosti bilo ikakvog života na Marsu”, rekao je Thomas Zurbuchen, administrator Uprave za naučne misije u sjedištu NASA u Washingtonu, stoji na stranici NASA-ine.
Glavni cilj NASA-ine misije je da istraži moguće znakove drevnog života na Marsu.
Podsjetimo, veza NASA i Jezera počela je 2007. godine, kada je 45-kilometarski krater na Marsu posredstvom Međunarodne unije astronoma dobio naziv Jezero, a NASA je u novembru 2018. odabrala baš ovaj krater kao cilj misije.
Rover Perseverance ili u prijevodu Ustrajnost ili Upornost je na daleki put poletio 30. jula prošle godine, oko 14 sati po našem vremenu, iz Cape Canaveral Air Force stanice na Floridi.
Misija treba trajati najmanje jednu godinu na Marsu, što je otprilike 687 dana na našoj planeti.

(radiosarajevo)