Sarajevo će u junu ugostiti velika svjetska imena iz svijeta nauke i umjetnosti

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine organizira naučni događaj pod nazivom “13. Dani BHAAAS u BiH” kada će jedna od najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine, od 23. do 26. juna u Sarajevu, ugostiti velika svjetska imena iz različitih naučnih disciplina, saopćio je ured za informisanje BHAAAS-a.

U saopćenju se navodi da je pripremljeno više od trideset simpozija iz oblasti medicine, tehnoloških i prirodnih nauka, umjetnosti, održivog razvoja i društvenih nauka, na kojima će predavati oko 300 istaknutih doktora nauka, liječnika, uglednih naučnika, akademskih radnika i umjetnika, pred stotinama prijavljenih učesnika iz dvadeset zemalja.

BHAAAS od osnivanja dovodi vrhunske stručnjake u BiH, od kojih su mnogi bh. porijekla i koji rade na prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire.  “Dani BHAAAS u BiH” im pružaju priliku da znanje i stručnost podijele sa kolegama i studentima u matičnoj zemlji.

Pripremljen je izdvojeni program za studente, te će biti upućen poseban poziv mladim istraživačima da sudjeluju na ovom događaju. To će za studente biti jedinstvena prilika da se upoznaju sa najnovijim trendovima u nauci, tehnologiji i medicini te upoznaju neke od lidera svjetske akademske zajednice.

Uz studentski program posebna pažnja je posvećena i programu iz održivosti, u sklopu kojeg će biti održana četiri simpozija uz raznovrsne popratne događaje poput okruglih stolova, radionica i plenarnih predavanja. Organizatori bilježe veliki interes institucija i organizacija za ovaj dio programa.

“Koliki je značaj ovog naučnog događaja uvjerili smo se prošle godine kada smo i pored svih organizacionih izazova uvjetovanih pandemijom zabilježili veliko interesovanje domaće stručne javnosti, ali i studenata i medija. Ove godine smo ranije krenuli sa organizacijom i mogu najaviti da će nam 13. Dani BHAAAS u BiH ponuditi vrhunski naučni program. Obuhvaćene su sve naučne discipline, od medicine, tehničkih i društvenih nauka, do umjetnosti. Pripremamo bogat program iz oblasti kulture, namijenjen studentima na koje i ove godine stavljamo poseban akcent u organizaciji. Veoma se radujem tom 23. junu, kao i  sve moje kolege”, kazao je predsjednik BHAAAS-a- profesor Ismar Volić.

BHAAAS je kroz različite projekte podrške u Bosni i Hercegovini direktno donirao više od 200.000 KM, te kroz svoje aktivnosti (posebno u oblasti medicine) pomogao institucije i pojedince u domovini. U periodu od osnivanja do danas, BHAAAS je potpisao memorandume o saradnji sa 14 institucija u BiH, regiji i SAD-u. U periodu od 2009. do 2020. godine BHAAAS je objavio u referentnim izdavačkim kućama i žurnalima više od 350 originalnih naučnih radova, te desetine medicinskih apstrakta. Organizovano je na desetine kulturnih događaja u USA i Bosni i Hercegovini, od čega 17 svečanih koncerata, umjetničkih izložbi, pozorišnih predstava i dr.

Kroz različite programe podrške studentima, pomogli su školovanje velikog broja mladih ljudi, a kroz program International Cultural Exchange Program for Classical Musicians više od 30 mladih muzičara iz SAD je prošlo kroz edukaciju u Sarajevskoj filharmoniji.

BHAAAS danas ima više od 250 članova od čega je 60 posto z SAD, a ostali dolaze iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja širom svijeta, navodi se u saopćenju.

akta.ba

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.