Sarajevske večeri muzike donose Jazz radionicu s Rankom Rihtmanom

Sarajevske večeri muzike donose Jazz radionicu s Rankom RihtmanomFoto: NPS

Fondacija za muzičke umjetnosti pozvala je sve zainteresovane đake i studene da prijave svoje učešće na radionici putem e-maila jazzhramonija@muzickasa.edu.ba.
Petodnevna radionica će se održavati u prostorijama Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu u ulici Mehmeda Spahe, i to u periodu od 17 do 20 sati, gdje će učesnici imati priliku raditi sa vrhunskim kompozitorom, pijanistom i dirigentom.
Ranko Rihtman je poznat kao dugogodišnji član legendarne sarajevske grupe Indexi. Pored toga što je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, on je tokom 1982. i 1983. godine pohađao Berklee Colledge of Music i Boston USA gdje je usavršio svoje profesionalno jazz aranžiranje.
Rihtman je sarađivao sa mnogim ansamblima klasične, pop i rok muzike (Sarajevska Filharmonija, Orkestar Sarajevske Opere, Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Hor i orkestar “Glinka” St. Petersbourgh, rok grupa Bijelo Dugme itd.).
Od 1974. do 1992. godine radio je kao dirigent Plesnog orkestra RTV BiH (RTV Sarajevo). Na polju jazz muzike ostvario je značajnu saradnju kao aranžer i dirigent sa mnogim istaknutim jazz umjetnicima – Dusko Gojkovic, Gianni Basso, Bora Rokovic, Ladislav Fidri, Stjepko Gut, jazz orkestar Ceskog radija itd.
Rihtman je pisao muziku za fillmove, TV i pozorišne predstave, a autor je aranžmana i službene verzije aktuelne državne himne Bosne i Hercegovine.
(klix.ba)

Posljednji postovi