Muzičke radionice za mlade iz Krajine

Besplatne muzičke radionice za mlade iz Krajine
Mladi iz Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Bužima, Cazina, Novog Grada i Velike Kladuše imaju priliku da u sljedećih pet mjeseci steknu ili unaprijede svoje vještine muziciranja na gitari, bas gitari, klavijaturama i bubnju, pod budnim okom iskusnih muzičara.
Održat će se ukupno 15 muzičkih radionica u velikokladuškom Alternativnom domu kulture, a sve troškove snosi organizator, odnosno Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ iz Velike Kladuše koji i realizira ovaj projekat.
„Muzičke radionice su jedan od segmenata projekta ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini kojim na inovativan način pokušavamo mladima približiti kulturnu baštinu krajiških gradova i općina, te ih upoznati sa aktivistkinjama i aktivistima iz Krajine. Partner na ovom dijelu projekta je Udruženje ART-LAB iz Bihaća koje okuplja sjajne muzičare i ima iskustvo provođenja muzičkih radionica“, ističe Amir Purić, koordinator projekta.
Muzika je jedan od pozitivnih načina mobilizacije mladih, ističu u udruženju Naša zajednica, u što su se uvjerili u prethodnih godinu dana koliko provode projekat Alternativni dom kulture.
„Jedan od sadržaja ADK je i muzička soba u kojoj mladi, ali i svi drugi građani, mogu svakodnevno da sviraju, sami ili u grupama. Neki od posjetitelja muzičke sobe u proteklom periodu su upravo ovdje prvi put došli u doticaj sa muzičkim instrumentima, a danas su u najmanju ruku solidni svirači. Na to smo veoma ponosni. Muzička soba i dalje ostaje na raspolaganju svima koji dođu u ADK, kao i čitaonica sa bibliotekom od oko 1000 naslova. Sadržaj ćemo uskoro obogatiti i sa kvizovima, filmskim i muzičkim klubom“, kaže Jasmin Sakić, koji obavlja posao domaćina i kućepazitelja u Alternativom domu kulture.
Svi zainteresirani za muzičke radionice mogu se prijaviti do 17. januara putem online obrasca na ovom linku.
Ovaj projekat, u čijem fokusu je kulturno-historijska baština Krajine i njen spoj sa modernom umjetnošću i novim medijima, pored muzičkih radionica ponudit će i niz drugih sadržaja, poput vlogova, podcasta, izložbi, okruglih stolova, muzičkih radionica i nagradnih igara, a sve će ih biti moguće pronaći na društvenim mrežama pod imenom „Povratak u budućnost: Krajina“ i hashtagom #povratakubudućnostKrajina.
Aktivnosti projekta „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“ sprovode se u okviru programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), realizira ih Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ na području sedam općina i gradova (Velika Kladuša, Bužim, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad i Bosanski Petrovac).

 
(mreza-mira.net)