Sibela Karačić: Plus Ultra – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu drugu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!
Predstavite sebe i svoju organizaciju?
Moje ime je Sibela Karačić. Dolazim iz Sarajeva i imam 23 godine. Za neformalnu grupu mladih Plus Ultra radim kao PR menadžer. Veliki sam optimist i zaista vjerujem da se trudom, radom i uloženim vremenom može kreirati bolja budućnost u BiH – što i jeste cilj svih mladih aktivista. Želim nam puno sreće da u tome i uspijemo jer mi to možemo!
Neformalna grupa PLUS ULTRA ima viziju da stvori okruženje koje podstiče rast i u kojem je potencijal mladih u potpunosti iskorišten i prepoznat, te u kojem mladi aktivno učestvuju u razvoju društva. Želimo da pružimo podršku i priliku za dodatno usavršavanje i razvoj neformalnih vještina i kompetencija potrebnih za aktivno učešće u društvu.
Dio si druge CAT Digitalne Akademije, koja su tvoja očekivanja?
Očekujem da ćemo primjenom onoga što smo učili na Akademiji zaista doći do ciljne skupine koja će biti zainteresovana za aktivnosti koje nudi Plus Ultra, te da ćemo mladima pružiti prilike koje će ih osnažiti i koje će im zaista koristiti.
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
Jedna od prednosti online aktivizma je u tome što se na lakši način može doći do većeg broja mladih osoba koji imaju isti cilj i viziju.
Također, korištenjem društvenih medija stvaramo mrežu i na taj način dolazi do bržeg širenja informacija (detalja o nekom problemu koji nastojimo riješiti), odnosno, za mnogo manje uloženog vremena, energije i sredstava možemo aktivirati istomišljenike.
Korištenjem društvenih medija dajemo mogućnost dvojne komunikacije u najkraćem mogućem roku te na taj način možemo pokrenuti diskusiju što ima znatan utjecaj na vidljivost objave/ postojećeg problema.
Međutim, online aktivizam ima i svoje nedostatke. Veoma je teško izdvojiti se od ostalih, biti drugačiji, i na taj način privući ciljnu skupinu koja bi podržavala aktivnosti. Sloboda govora ima i svoje nedostatke kao što je govor mržnje, ili lažno širenje informacija.
Isto tako, određene organizacije mogu pozivati na neke loše aktivnosti i tako skupiti određen broj osoba koje će ih podržavati. Generelano, online putem je jako lako manipulisati osobama sa druge strane ekrana, naročito ako se radi o mlađim osoba.
Jedan od najvećih izazova online aktivizma jeste motivisanje ciljne skupine na djelovanje i van društevnih mreža – lako je biti aktivan putem facebooka, instagrama i drugih kanala, ali  je jako teško ono što je napisano, iz toplog doma, sprovesti u djelo.
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
Da se aktiviraju – da se znanjem i obrazovanjem bore za svoja prava i za svoje mjesto u državi, a ne da čekaju da se promjene na bolje dese same od sebe.

Posljednji postovi