Sjedinjavanje digitalne tehnologije sa kulturom i obrazovanjem

„Religioskop” je platforma koja se sastoji od 100 priča o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju Bosne i Hercegovine.
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu 10. novembra je predstavljena edukativna platforma „Religioskop”, koja ima za cilj promovisati obrazovanje i vjersko naslijeđe u našoj zemlji. Kako su kazali iz Historijskog muzeja BiH radi se o digitalnoj platformi namijenjenoj prvenstveno mladim ljudima, ali i svima onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije koje već više vijekova koegzistiraju i prepliću se na području Bosne i Hercegovine. Pored toga htjela se, kako su istakli iz ovog muzeja, ovom platformom skrenuti pažnja i na to kako su ove religije kroz povijest doprinosile razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Kreiranjem digitalne platforme ova je kulturna institucija – koja i u vremenu pandemije nastavlja svoju predanu kulturnu misiju, suprotstavljajući se tako brojnim negativnim okolnostima i ograničenjima u radu – omogućila da vjersko naslijeđe u BiH, koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, ima online pristup te time na jedan svojstven način sjedinila digitalnu tehnologiju sa bh. kulturom i obrazovanjem.
Korist cijeloj zajednici
Direktorica Historijskog muzeja BiH, koja je bila i urednica ove digitalne platforme, Elma Hašimbegović kazala je tokom predstavljanja projekta da je „Religioskop” odličan primjer kako institucije kulture u BiH mogu biti podrška obrazovnom procesu.
– Dobili smo sjajnu priliku da napravimo i ponudimo javnosti nešto novo i drugačije, zakoračivši u dvije dotad manje nam poznate sfere, vjersko naslijeđe, kojim se Historijski muzej BIH rijetko bavio, te digitalne tehnologije koje nam također dosad nisu bile toliko bliske. Na tom putu promišljanja, prikupljanja i učenja, jedna od najvažnijih etapa je bila saradnja sa 18 muzejskih i drugih baštinskih institucija iz Bosne i Hercegovine, čija je pomoć i podrška bila profesionalna i nesebična. Rezultat višemjesečnog rada je edukativna platforma koja ujedno predstavlja finalni proizvod ali i početnu osnovu za razvoj novih sadržaja i aktivnosti kad je u pitanju obrazovanje. Muzej je razvojem „Religioskopa” pokazao koliko muzeji mogu biti odlična podrška obrazovnom procesu, a istovremeno mogu koristi cijeloj zajednici, što je u potpunosti u skladu s našom misijom, rekla je Elma Hašimbegović.
Ona je pored toga dodala da je slogan Muzeja “klik na baštinu” te da je dovoljno da zainteresovani odu na paltformu religioskop.ba i da tamo pronađu priče koje ih zanimaju, a koje se tiču religijske tradicije u našoj zemlji. Ističući posebne zanimljivosti u okviru onoga što je ovom platformom ponuđeno, direktorica Historijskog muzeja BiH je između ostalog navela da Historijski muzej u svojoj kolekciji posjeduje izdanje Kur’ana rukom pisano u šesnestom vijeku, koje do sada nije bilo izlagano.
Tokom prezentacije u Historijskom muzeju prikazan je i promotivni video sa pojedinostima digitalne platforme “Religioskop”, koja se sastoji od 100 priča o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju Bosne i Hercegovine.
– Sa svojim konceptom stotinu priča o kulturno-historijskom naslijeđu vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Religioskop predstavlja sjajan repozitorij koji svoju primjenu može pronaći i u nastavi. Autentičnost i naučna utemeljenost svake ispričane priče nisu prepreka u pristupu mladim ljudima s obzirom na originalan i zanimljiv izričaj svakog teksta uz mnoštvo zanimljivosti, primjera iz svakodnevnice, ali i digitalno pakiranje prijemčivo upravo generacijama novog informacijskog doba.

Polazište istraživanja
Nastavnicima ova platforma može biti sjajan alat za pripremu nastave, a učenicima korisno polazište za samostalna istraživanja, kazala je Melisa Forić, savjetnica za pedagoške standarde Historijskog muzeja BiH.
O značaju i mogućnostima platforme govorili su i mentori i konsultanti za naslijeđe vjerskih zajednica, Ćazim Hadžimejlić i Eli Tauber, kao i saradnici Stefan Mojsilović i fra Ivica Korčanin.
Dirigent Stefan Mojsilović iz Srpskog pjevačkog društva “Sloga” istakao je da je platformu pomogao tekstovima o horskom pjevanju.
– Zaista divan projekat. I za mlade i za obrazovanje i za turizam. Jedna digitalna platforma u vremenu kada se sve prebacilo u virtualni svijet. Imamo projekat koji govori o stotinu različitih događaja, hramova, crkava, džamija istorijskih i drugih spomenika, gdje se govori o četiri religije kroz pričice, objasnio je Mojsilović, ističući da se na platformi nalazi i tekst kako se razvijala pravoslavna crkvena muzika.
U sklopu promocije, na Facebook stranici Historijskog muzeja BiH, biće održano online takmičenje za mlade, pojedince ali i grupe (škole ili razrede), sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Zadatak će biti istraživanje platforme Religioskop, na način da se odgovori na zadana pitanja pronađu upravo u nekoj od 100 pripremljenih priča o bogatoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Nagrade za online takmičenje „Religioskop – klikni na baštinu!“ osigurala je kompanija AVTERA BH I CANON BiH. Promocija digitalne platforme „Religioskop“ tokom mjeseca novembra planirana je još i u Mostaru i Banja Luci. Projekat „Religioskop“ se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Radijski pokrovitelji projekta “Religioskop” su RSG i Antena Sarajevo.
(Đorđe Krajišnik/mreža-mira)