Sprema se svečano otvorenje probijanja prvih 12 metara tunela Ivan #odgovornost

Izgradnja autoputa prema moru je ponovo u žiži javnosti, obzirom da će uskoro biti svečano otvaranja probijanja prvih 12 metara tunela Ivan. Važnost ovog podviga je od nevjerovatnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, jer planina Ivan važi za jednu od najtvrđih na svijetu.

“Sve pripreme su završene za samo probijanje tunela. Prije nekoliko dana su nam stigle specijalne mašine koje se koriste isključivo za bušenje kratera na Mjesecu. To vam vjerovatno dovoljno govori o tome s kakvom nemani od planine mi imamo posla. Skeptici bi rekli da smo aljkavi i da razvlačimo, da smo mogli autoput završiti prije 10 godina, ali oni ne znaju nezahvalnosti terena kuda taj autoput mora da trasira”, kaže Suad Završlić, šef nadzornog odbora izgradnje koridora VC.
Planina Ivan ima takvu strukturu da je gotovo nemoguće probiti. Sastav sedimenata unutar planine ne može razbiti ni nuklearno oružje.
Mi smo kao prvu opciju imali i nuklearnu bombu, kontali smo da pokušamo sa bombardovanjem pa ako je razbije, razbije. Međutim, skontali smo da bi onda napravili havariju, djeca u Lepenici bi se rađala sa po tri noge i šest ruku, nema smisla. Onda smo sproveli istraživanje i našli smo posebne mašine za bušenje čije bušilice mogu odgovoriti ovom izazovu. Uz Božiju pomoć ćemo probiti tih 12 metara, a sve to ćemo najaviti jednim vrhunskim dernekom otvorenja za pamćenje”, dodaje Završlić.
Svečano otvorenje će biti 18.08. a prisustvovat će brojne poznate zvanice iz naše zemlje i regiona.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.