Šta predstavlja statua o kojoj svi pričaju: Danuta Danielsson – ( Žena sa torbom)

“Žena sa torbom” je fotografija koja je snimljena u Växjö, Švedska, 13. aprila 1985. godine, fotoreportera Hansa Runessona. Na njemu je prikazana 38-godišnja žena Danuta Danielsson koja je pretukla neonacistu svojom torbicom i postala senzacija. Fotografija je snimljena tokom male demonstracije pristalica Stranke nordijske kraljevine.

This statue in Varberg, Sweden commemorates Danuta Danielsson- a ...

Prema naučniku Samuel Merrillu, fotografija je postala popularna jer bilježi ono što je Henri Cartier-Bresson nazvao “odlučujućim trenutkom” akcije ili kompozicije, ona predviđa i insinuira, a ne prikazuje izričito nasilje.

Tokom ovog perioda, ona je u švedskom javnom mišljenju bila viđena kao personifikacija („stare dame“), koja simbolizuje „svakodnevnu mudrost, građansku hrabrost i moralno usklađivanje.

Iako je prošlo više od 30 godina, još se raspravlja o fotografiji i njenim postupcima. Naime, 2015 godine u februaru umjetnica Susanna Arvin je izrazila želju da stvori statuu Danielsson-a, čak je i objavila fotografije bronzanog modela.

Međutim, Eva Johansson ( Gradski odbor) rekla je za Washington Post kako se plaši da će takva statua veličati nasilje;” Zaista, nasilje protiv neonacista, ali nasilje ipak. “Ne možemo prihvatiti da neko može udariti osobu zato što se on ili ona ne vole”, rekla je.

Ali krajnji razlog odluke savjeta bio je telefonski poziv člana porodice Danielsson koji se suprotstavio statui. “Bliski rođak nazvao nas je i rekao da ne želi da se Danielsson tako pamti.”

U septembru 2015. godine, slavni Lasse Diding objavio je da je kupio statuu i da je namjeravao da je pokloni opštini Varberg. Kip je kasnije otkriven na tvrđavi Varberg, ali Varberg odbor kulture izglasio se u aprilu 2016. godine da ipak ne prihvata donaciju.

Kip je sada smješten u vrtu Lasse Diding's Villa Waring u Varbergu, a druga statua je otkrivena u gradu Alingsas.

.