Švedska izrazila žaljenje što nema diplomate poput Senaida Memića

Senaid Memić, nekadašnji načelnik Opštine Ilidža, imenovan je za ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji. Brojni svjetski mediji su objavili ovu vijest, ali tek nakon reakcije Kraljevine Švedske, koja je pozdravila ovaj potez naše diplomatije.
“Švedska je zemlja koja prednjači u diplomatiji ne samo Evrope već čitavog svijeta, ali ni mi do sada nismo vidjeli bolji primjer ambasadora od onog kojeg je Bosna i Hercegovina poslala u Maleziju. Zamislite samo jednu malu zemlju poput BiH, koja je među zadnjima po pitanju razvijenosti u Evropi, da napravi jedan fantastičan potez poput ovoga. Skidamo im kapu i pozdravljamo ovaj čin. Očigledno da i mi kao narod imamo još mnogo toga da naučimo”, rekao je Stefan Lofven premijer Vlade Kraljevine Švedske.
Švedska izrazila žaljenje što nema diplomate poput Senaida Memića
Lofven ističe da je u jednu ruku ljubomoran, jer pored svih napora koje ova kraljevina ulaže u edukaciju ambasadora, nemaju ovakvog kandidata.
“Taj stas i način govora, ta moć ubjeđivanja i vladavine je gotovo nedostižna. Mi sve naše ambasadore pripremamo godinama kroz specijalne edukacije prije nego im predamo mandat i opet ništa. Niti jedan nije do koljena gospodinu Memiću. Samo pogledajte njegove govore od ranije na internetu i sve će vam biti jasno. Uvjereni smo da će za samo nekoliko mjeseci dole napraviti čuda i plasirati svoju zemlju na diplomatskoj sceni kako samo on to umije. A još je i mlad što mu ide u korist”, dodao je Lofven.
Šveđani poručuju da su spremni, nakon isteka mandata, ponuditi Memiću šta god traži, samo da bude njihov ambasador nekoliko mandata. Koliki je vapaj Švedske za usluge Memića, potvrđuje i činjenica da su mu ponudili da jedan grad nazovu po njemu, samo da ih predstavlja u svijetu.
Tekst je satiričnog karaktera. Peuzeto sa šatro.info.