Zbog pandemije, građani koji dolaze u EU iz BiH moraju znati ko je počeo rat #SJAŠITE

Gotovo svakodnevno čitamo prepucavanja naše zemlje i Evropske unije oko prelaska granica u periodu pandemije. Lista zahtjeva kojih se naši građani moraju pridržavati je ogromna, ali ni naše Ministarstvo vanjskih poslova nije ostalo dužno. Nove norme će zasigurno mnogo otežati stanovnicima EU koji ulaze u BiH.
Nova odluka: I hrvatski državljani s dvojnim državljanstvom za ulazak u BiH trebaju putovnicu - Večernji.hr
“Građani Bosne i Hercegovine su svakodnevno na stubu srama, jer ne mogu da pređu granicu kao ljudi. Granični policajci ih tretiraju kao nižu rasu i često se desi da pojedine koji ispunjavaju sve kriterije prelaska, vrate s granice bez ikakvog objašnjenja. Mi nećemo dozvoljavati da nas tretiraju kao stoku, a mi da šutimo. Od sada će se građani EU mnogo napatiti, kako bi mogli ući u našu zemlju”, kaže ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.
Turković ističe da je Bosna i Hercegovina spremila svoje najveće oružje na graničnim prelazima, koje gotovo da niko neće moći proći. Šanse da stranci prođu granicu su malo manje nego da osvojite Bingo.
“Mi smo se odlučili da ih prilikom prelaska granice upitamo ko je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Ako ne znaju odgovor automatski će dobiti pedalu i mogu se vratiti kući. Oni malo upućeniji će dati odgovor, ali će morati da paze ko je pripadnik granične policije, jer tu ima mnogo kombinacija. Primjera radi, prelazite granicu i vas dočekuje granični policajac koji je Srbin, onda su velike šanse da ćete proći ukoliko kažete da su Bošnjaci počeli rat. Tu se također rađa problem, jer je taj Srbin možda ratovao za Armiju RBiH, zbog čega će vas odmah vratiti. I treća mogućnost je da je ipak Hrvat po nacionalnosti. S obzirom na to da Hrvati i Srbi koriste mnogo zajedničkih imena. I takve iste kombinacije možete koristiti u slučaju sva tri naroda”, dodala je Turković.
Prema procjenama stručnjaka, ova detaljna kontrola ispitivanja bi mogla vratiti čak 99,99445% posto građana EU koji budu ulazili u našu zemlju.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.