Stolac: Pokraj Podgradske ćuprije otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

Ciljevi projekta Stolac: raskršće civilizacija koji su do sada ostvareni su akademsko istraživanje istorijske građe, prilagođavanje rezultata tog istraživanja interpretativnoj signalizaciji, edukativnim i promo-materijalima, kao i edukacija stručnih vodiča koji će raditi u Centru za interpretaciju kulturne baštine i svim posjetiocima prezentovati kulturnu rutu koja
uključuje niz istorijskih spomenika u Stocu.

Promotivni materijali uključuju videozapise destinacije Stolac, letke, dvojezične buklete, interpretativnu signalizaciju, billboarde i online kampanju.
Centar će služiti kao polazna tačka za turističke posjete opštini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama (vodiči, turističke agencije, pružatelji smještaja i ugostiteljstva), kao i centar gdje se lokalno stanovništvo može upoznati s kulturnom baštinom, historijom, spomenicima i ostalim vrijednostima u njihovom gradu. Mjesto je idealno za posjete škola, akademskih grupa i razne edukacije. U centru se nude info-materijali o kulturnoj baštini Stoca kreirani u projektu, kao rezultat dizajnerskog integriranja istorijske simbolike projektom obuhvaćenih perioda.
Osim toga, centar će poslužiti kao interpretativno mjesto za kulturnu baštinu Stoca, gdje će posjetitelji moći čitati knjige, gledati videozapise i pristupiti mrežnom materijalu koji se odnosi na opštinu Stolac.
Fondacija Mak Dizdar je početkom jula ove godine predstavila projekt Stolac: raskršće civilizacija u Sarajevu i aktivnosti koje su se implementirale, kao i aktivnosti koje su planirane u narednom periodu. Posljednji vikend jula ove godine, od 24. do 26. najavljuju promotivni događaj, koji će se desiti u okviru festivala s dugogodišnjom tradicijom, Festival kulture Slovo Gorčina.
U Stocu će se u subotu, 25. jula održati DJ set bh. dvojca After Affair, koji već imaju tradiciju dva sviranja na lokacijama starih gradova i spomenika u Bosni i Hercegovini, dok će dan ranije, 24. jula, na otvaranju festivala biti održan koncert travničkog benda Mustra Orchestra. Organizatori su kazali kako će događaji biti organizovani na otvorenom, uz sve mjere zaštite koji nalažu nadležni organi, te mole posjetioce da se pridržavaju zvaničnih preporuka i preventivnih mjera u borbi protiv virusa.
Fondacija Mak Dizdar poziva javnost da dožive Stolac, grad na raskršću civilizacija, s bogatim kulturno-umjetničkim i istorijskim naslijeđem i modrom rijekom Bregavom.
(klix.ba)