Student drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Amar Čeljo pokrenuo projekat “I žene pišu”

Amar Čeljo student je drugog ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i pokretač je projekta pod nazivom “I žene pišu”. U razgovoru ističe da je cilj njegovog projekta da se jednog dana na bosanskohercegovačkim novčanicama nalaze i bh. spisateljice, a na ovu ideju došao je sasvim slučajno.
Amar Čeljo naslovna (1) — Kar!ke

Doprinose ekonomiji
“Želio sam napamet naučiti koji pisac se nalazi na kojoj novčanici, istražiti po kojem principu su oni odabrani, napisati rad o tome kako su neki od njih, zbog svojih izjava ili postupaka u prošlosti, sporni. Međutim, uočio sam jedan očigledan problem, na novčanicama nema žena, to smo manje-više svi znali, ali možda nismo svi razmišljali o tome koliko to može biti problematično. Nisam uspio naći nikakav razlog zašto se i žene ne nalaze na našim novčanicama, a doprinose ekonomiji, dio su poreskog sistema, pišu fantastične knjige. Također, imaju i još jednu prednost jer uglavnom nisu imale tokom svog javnog života neke sporne izjave koje bi ugrozile osjećanja bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini”, kaže Amar Čeljo.

Velika nepravda
Komentirao je i odnos države prema njenim uglednim književnicama i spisateljicama.

“Volio bih da na ovo odgovore baš one, ne živim njihove živote da bih najbolje znao. Često one dobiju neku nagradu, zasluže ih, ali škole bi mogle dobiti njihova imena, ulice također, postoji dugi niz propusta koje pravimo, ali problem kojim se ja bavim ostaje na tome da je naše društvo načinilo veliku nepravdu time što je samo muškarce stavilo na novčanice. Sebično je, nepravedno i niti najmanje džentlmenski”, govori Amar Čeljo.

Osvrnuo se i na to kako se mogu rušiti predrasude te poboljšati položaj žena u društvu.

“Vjerovatno je da je pronalazak odgovora na ovo pitanje čitav smisao feminističih pokreta i ideja, a ja mogu reći da je vođenje primjerom najjači oblik borbe protiv raznih predrasuda. Dopustimo našem društvu da iznjedri kvalitet. Ne možemo ženama otežavati borbu, a onda se čuditi kada se one pobune protiv toga”, jasan je sagovornik.

Raskoš i jednakost
Očekuje da će nadležni prepoznati važnost ovog projekta.

“U vlasti postoje ljudi koji će shvatiti da ovakav postupak ne vrijeđa nikoga, vjerovatno ne bi ni koštao puno, unijet će raskoš i jednakost u jednu sferu života, pomoći će nam da svijetu pokažemo da poštujemo jednakost i ravnopravnost. Postupam onako kako mi moje vrijeme dopušta, ali plan je takav da projekat skupi veliku podršku javnosti, da svi pomisle na to kako bi bio ispunjavajući osjećaj platiti nešto novčanicom koja na sebi ima, recimo, lik Nure Bazdulj-Hubijar. Šta fali? Ništa, samo malo dobre volje”, naglašava Amar Čeljo.

Mladima poručuje da ispijanje kafe ne mijenja svijet.

“Svijet nisu mijenjali oni koji su odustali nakon što su rekli: ‘Ma teško je!’; ‘Ma ne možeš u ovoj državi ništa!’ – možeš i moraš. Ostanite ako ste hrabri, ako idete vani, idite da naučite kako da promijenite ovdje nešto, a onda ta znanja donesite i uložite u Bosnu i Hercegovinu. Cijenjeni smo svuda, a ovdje kod nas se nešto blatimo i sputavamo. To ničemu ne vodi. Budite ponosne patriote, nemate razlog da se stidite ovoga što je naše”, zaključuje Amar Čeljo

(hocu.ba)