Studentski forum u Tuzli: Nastava poražavajuća, studenti s profesorima komunicirali preko Viber grupa (VIDEO)

Studentski forum, koji četvrtu godinu organizuje Omladinski pokret “Revolt”, počeo je u Tuzli i traje tokom vikenda.

Iako je u okviru njega trebao biti organizovan i Sajam obrazovanja, a za koji su bili zainteresovani predstavnici gotovo svih fakulteta, zbog odbijanja Univerziteta u Tuzli da iko od njih učestvuje, najbitniji segment studentskog foruma je otkazan.
U Omladinskom pokretu “Revolt” se pitaju zašto ova visokoškolska ustanova ne želi olakšati studiranje sadašnjim i budućim studentima.

Studentski forum Tuzla ove godine održava se pod nazivom “Ko nas sputava?”. Cilj je da utiče na unapređenje procesa studiranja.
 – Postavljamo pitanja koja su relevantna za studente i studentice, prvenstveno Univerziteta u Tuzli. Preispitujemo kakav je to bio rad u protekloj godini od posljednjeg Studentskog foruma, da li su stvari napredovale, koje nisu, ističe Almasa Bečić, Studentski forum Tuzla.

 – Način na koji je nastava izvođena na Univerzitetu u Tuzli zaista je poražavajući. Studenti i studentice komunicirali su sa svojim profesorima i profesoricama preko Viber grupa, grupa na Fejbuku. U suštini nije postojala nikakva zvanična platforma preko koje bi išla sva komunikacija koja bi obezbijedila dobru nastavu, kaže Anamarija Divković iz Omladinskog pokreta “Revolt”.
Dugogodišnji problem studenata je i nemogućnost da se ispiti prijave online, kao i rad po Ugovoru o djelu tokom studiranja. Na sve ovo željeli su ukazati na Sajmu obrazovanja. Iako su predstavnici gotovo svih fakulteta u Tuzli bili zainteresovani za učešće na sajmu, menadžment Univerziteta ih je odbio.
 – Nemamo tu povratnu informaciju o upisnim politikama na fakultetima – koliko studenata se može upisati, koliki broj može biti na budžetu, koliko samofinansirajućih studenata, nemamo te osnovne podatke. Naša želja je bila da olakšamo. Međutim, evo nemamo pozitivan odgovor od strane univerziteta, naglašava Ajla Subašić, Studentski forum Tuzla.
Predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nisu odgovorili na poziv na sajam. Za ovaj događaj nisu zainteresovani ni u Studentskom parlamentu Univerziteta u Tuzli. Ističu da će oni i dalje insistirati na rješavanju studentskih problema, što po njima očito nije u fokusu rada Univerziteta u Tuzli, niti univerzitetskog Studentskog parlamenta.