Studentski poslovi u Njemačkoj-Iskustvo iz Njemačke

Experience centar za mlade u svojoj ponudi ima širok spektar programa za mlade, kako tokom studija tako i nakon završetka. Veliki broj studenata je tokom svih ovih godina bio na našim programima. Studenti imaju priliku da odu vani, da se usavršavaju, da steknu prve poslove i radne navike, da putuju, sklapaju nova prijateljstva, uče nove strane jezike, da pritom zarađuju i da sa sobom ponesu nezaboravna iskustva.

Na takav jedan program se prijavila i naša studentica Lorena Hrustanović iz Bihaća, koja trenutno živi u Sarajevu. Lorena je već 2 puta bila na Work Holiday Germany programu koji studentima omogućava da tokom svoje ljetne pauze na fakultetu 2 do 3 mjeseca provedu u Njemačkoj. Tokom svog boravka tamo studenti rade, zarađuju i zabavljaju se. U prilogu se nalazi priče naše Lorene koja svakako može da bude vaša inspiracija, da i vi doživite jedno takvo iskustvo tokom pauze na fakultetu.
Dragi studenti, ponovno vam se javljam sa nezaboravnim iskustvom. I ove godine sam učestvovala na programu Work Holiday Germany. Boravila sam u Erlebnispark Tripsdrillu koji nudi razne poslove za studente. S obzirom da je riječ o jednom tradicionalnom zabavnom parku, možete samo da zamislite koliki imate izbor zabavnih pozicija koje ćete moći da radite !

Erlebnispark Tripsdrill se nalazi neposredno blizu Stuttgarta i Heilbrona što stvara mogućnost da svaki svoj slobodan dan iskoristite za neko putovanje. Okolina samog parka gdje sam i boravila je predivna priroda te također ima dosta sadržaja za vidjeti i istražiti.

Tokom boravka vidjela sam se sa svojom starom rajom a upoznala novu. To su poznanstva iz čitavog svijeta..Tunis,Gruzija, Ukrajina, Kirgistan.. baš zbog toga je meni ovaj program poseban. Tokom učešća na programu upoznamo način i stil života u Njemačkoj te kulturu ostalih država. Imamo mogućnost da usavršimo jezik te da se naučimo sami snalaziti u drugoj državi. Svoje vrijeme provodimo u radu, putovanju, učenju, zabavljanju a pritom zaradimo. Program donosi samo prednosti.

Ovakva prilika se nudi samo dok smo studenti. Stoga, prijavite se na jedan od programa koje nudimo i uvjerite se sami u priče koje vam svake godine prepričavam. Rezervišite svoje radno mjesto na vrijeme i za sve potrebne informacije, javite mi se. Stojim vam na raspolaganju !

Ukoliko imate pitanja i želite da se prijavite na naš WHG program možete nas kontaktirati putem mail-a
njemacka@stc.rs i svakako nas zapratite na našim društvenim mrežama experience.njemacka gdje svakodnevno donosimo nove prilike i iskustva naših studenata sa programa iz Njemačke.

Radujemo se našem zajedničkom druženju. 🙂

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.