SUSI: Studija američkih instituta za studentske lidere iz Evrope

Studija američkih instituta (SUSI) za studentske lidere iz Evrope ljeto 2024.

OPIS PROGRAMA

SUSI za studente lidere su intenzivni kratkoročni akademski programi čija je svrha da grupama studentskih lidera dodiplomskih studija pruže dublje razumijevanje Sjedinjenih Država uz istovremeno poboljšanje njihovih vještina vođenja. Svaki institut ima 20 učesnika. Instituti se sastoje od četvoronedeljnog akademskog boravka sa uravnoteženim nizom seminarskih diskusija, čitanja, grupnih prezentacija i predavanja. Posete gradilištu, razvoj liderstva, kulturne aktivnosti i društveni rad dopunjuju rad na kursu i akademske sesije. Ako uslovi dozvole, instituti će uključiti jednosedmično integrisano studijsko putovanje u Sjedinjene Države. Imajte na umu da ako se program mora odvijati virtuelno, učesnici bi se uključili u slične aktivnosti na mreži iz svojih matičnih zemalja.

OPIS INSTITUTA

Studija američkog Instituta za pitanja životne sredine, čiji je domaćin Univerzitet Shippensburg u Shippensburgu, Pennsylvania, pružit će učesnicima pregled klimatskih promjena zajedno sa njihovim uticajem na lokalne zajednice, prirodne resurse i lokalnu ekonomiju. Akademske sesije i prilike za iskustveno učenje će istražiti čistu energiju, održivi razvoj, rizike od prirodnih katastrofa i ukrštanje klimatske pravde i aktivizma zajednice. Kako bi poboljšao akademsko iskustvo, Institut će se fokusirati na specifične teme i podteme kao što su strateška komunikacija, socijalna pravda, reagovanje u vanrednim situacijama, prava na vodu, poljoprivreda i prehrambeni sistemi, biodiverzitet, te energetska efikasnost i održivost. Akademske aktivnosti će biti dopunjene mogućnostima za interakciju sa lokalnom zajednicom, uključujući vikend boravak i sastanke sa lokalnim neprofitnim organizacijama za zaštitu životne sredine. Komponente programa mogu uključivati ​​planinarenje dijelom staze Appalachian, posjetu Chincoteague Bay Field Station i obilazak kajakom sa Susquehanna Riverkeepers, ekološkom organizacijom.

Studija američkog Instituta za novinarstvo i medije, čiji je domaćin Arizona State University u Tempeu, Arizona, pružit će učesnicima dublje razumijevanje izazova i mogućnosti modernog novinarstva. Institut će istraživati ​​slobodu izražavanja u demokratiji, korištenje multimedijalnih alata i istraživanje uloge novinara u promicanju medijske pismenosti i sprječavanju dezinformacija. Akademske sesije će ispitati prava iz Prvog amandmana, osnove multimedijalnog novinarstva, uvjerljivo pripovijedanje, uređivačku nezavisnost, novinarsku etiku, zakonska ograničenja, građansko novinarstvo, medijsku pismenost, te digitalne i društvene medije. Institut će ohrabrivati ​​učesnike da analiziraju buduće trendove u medijima i steknu praktična iskustva u zanatu novinarstva, uključujući izgradnju povjerenja, intervjuisanje, istraživanje, pisanje, izvještavanje i uređivanje. Pored aktivnosti u učionici, učesnici će se susresti sa lokalnim stanovništvom novinske kuće. Komponente programa mogu uključivati ​​posjetu sudu u Phoenixu radi pregleda medija i pravnog sistema, obilazak redakcije Republike Arizona i sastanak sa predstavnici Conecta Arizona, lokalne novinske organizacije koja ima za cilj borbu protiv dezinformacija za govornike španskog jezika.

PODOBNOST KANDIDATA

Kandidati nominovani za ovaj program trebaju:

pokazati znanje engleskog jezika (govor, čitanje, pisanje, slušanje);

imati interesovanje za temu Instituta;

da imaju najmanje jedan semestar dodiplomskih studija i da budu posvećeni povratku na svoje matične univerzitete nakon završetka programa;

imati između 18 i 25 godina;

pokažu snažne liderske kvalitete i potencijal u svojim univerzitetskim i društvenim aktivnostima;

ukazuju na ozbiljan interes za učenje o Sjedinjenim Državama;

održali su visok nivo akademskog postignuća, što pokazuju ocjene, nagrade i preporuke nastavnika; pokazati posvećenost društvenom radu i vannastavnim aktivnostima univerziteta;

imaju malo ili nimalo prethodnog iskustva u studiranju ili putovanju u Sjedinjenim Državama ili izvan Evrope;

biti zreo, odgovoran, nezavisan, siguran, otvoren, tolerantan, promišljen i radoznao;

biti voljan da se s poštovanjem sarađuje sa kolegama učesnicima koji predstavljaju različite

pozadina i različita gledišta; biti voljan i sposoban da u potpunosti učestvuje u intenzivnom akademskom programu, društvenom radu i obrazovnom putovanju; i

da budu zadovoljni životom u kampusu, spremni da dijele stambeni smještaj i sposobni da se prilagode kulturnim i društvenim praksama drugačijim od onih u njihovoj matičnoj zemlji.

KAKO SE PRIJAVITI

Prijave za kandidate u Bosni i Hercegovini moraju se dostaviti e-poštom Ambasadi SAD-a do 22. decembra u 23:59 sati po lokalnom vremenu. Kandidati moraju da popune prijavni formular i da ga dostave e-poštom na bhexc@state.gov sa naslovom “Prijava studenata SUSI 2024”

Ambasada će kontaktirati kvalifikovane kandidate za telefonske razgovore početkom januara.

Za pitanja o ovom programu ili prijavi pošaljite e-poštu koordinatoru akademske razmjene na bhexc@state.gov

 

https://bit.ly/2024-SUSI