Svjetski a naš, Nedim Sladić objavio naučni rad u jednoj od najvećih svjetskih baza radova – Springer

Nakon svih stručnih kontrola naš naučni rad pod nazivom “Novel Thunderstorm Alert System (NOTHAS)” pod vodstvom i mentorstvom prof. dr. Vlado Spiridonov zvanično objavljen u jednoj od najvećih svjetskih baza naučnih radova.
Nedim Sladić, široj masi poznat kao meteorolog FACE TV ne prestaje da niže uspjehe. Snovi se polako ostvaruju čekajući još veće sa željom da se rad i njegova disciplina prepozna i na najboljem rangiranom fakultetu u Velikoj Britaniji na koji je bezuslovno primljen.
Face.ba: Velika nam je čast što smo mi prije svega dio tima i što je ova vijest dodatno uljepšala rad u redakciji. Kako si saznao da je rad objavljen i kakva su osjećanja bila?
Sladić: Zadovoljstvo mi je istaknuti da ovo prije svega objavljujem za nas. U večernjim satima 06.07.2020. nakon svih stručnih kontrola naš naučni rad pod nazivom “Novel Thunderstorm Alert System (NOTHAS)” pod vodstvom i mentorstvom prof. dr. Vlado Spiridonov zvanično objavljen u jednoj od najvećih svjetskih baza naučnih radova – Springer, a naš rad našao je mjesto u žurnalu sa visoko utjecajnim faktorom – Asian-Pacific Journal of Atmospheric Sciences (APJAS), koji je u sastavu Korejskog meteorološkog društva (Korean Meteorological Society), na kojem sam treći autor po redu ispred Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu. 
 - Svjetski a naš, Nedim Sladić objavio naučni rad u jednoj od najvećih svjetskih baza radova - Springer
Rad je većinski urađen u doba karantine tokom trajanja pandemije koronavirusa i mojih brojnih aplikacija za master stipendiju jednogodišnji studij meteorologije i klimatologije sa menadžmentom klime u Ujedinjenom Kraljevstvu za koji držim bezuslovnu ponudu.Dakle, primljen sam na studij i čekam stipendiju za odlazak u Veliku Britaniju, naravno privremeno.
Emocije su svakako nevjerovatne. Još uvijek ne mogu da vjerujem da se moje ime našlo u takvoj eminentnoj bazi naučnih radova, ali činjenica da sam sarađivao sa dva izuzetna naučna stručnjaka ne treba da čudi, a dosta govori koliko sam napredovao u odnosu na protekle godine i želim istaći da sam jako zahvalan na prilici da se dokažem i pokažem u najboljem svjetlu. 
Face.ba: Kojem dijelu naučnog rada si ti najviše doprinio? 

Sladić: Moj dio posla u radu je bilo drugo poglavlje – sinoptička analiza promatranih olujnih sistema koji su pogađali Balkan tokom ljeta 2016. i 2019. godine, te djelomično i sama verifikacija sistema, a naročito sam sretan da sam imao priliku sarađivati sa dr. Spiridonovom u ovom projektu od samog početka. Posebno bih istaknuo da sam imao priliku analizirati jedne od najjačih oluja koje su pogodile područje Balkana, uključujući i oluju koja je potopila Baščaršiju 2019. godine. 

Meteorolog Nedim Sladić: Natprosječno toplo vrijeme početkom marta ...
Prof. dr. Spridonov je radio pozadinu sistema modela koji funkcioniše na najnaprednijoj mikrofizici te asimilaciju podataka na WRF mrežu horizontalne rezolucije od oko 5 km, koristeći se ulaznim podacima GFS modela i njegovim graničnim slojem na široj razmjeri domene, kao i adaptacijom brojnih kriterija parametara konvektivnih procesa u skladu sa umjerenim, ali i tropskim geografskim širinama uz vrlo dobru detekciju reljefa.
Algoritam funkcije uzima vrijednosti vjerovatnoće parametara kroz multivarijacijsku Vajbulovu distribuciju te maksimalni prag na satnim uzorcima, kako bi se smanjila što je više moguće nesigurnost razvoja samog nelinearnog sistema.
Face.ba: Primljen si na fakultet u Veliku Britaniju, možeš li nam reći, koji su sljedeći koraci u tvom obrazovanju? 
Pandemija koronavirusa svakako da je usporila moje planove, ali se nije značajno odrazila na akademske budući da sam u proljeće ove godine, dok je trajao karantin, također objavio jedan manji naučni rad sa epidemiologom iz Republike Sjeverne Makedonije i prof. dr. Spiridonov u kojem smo pokušali analizirati utjecaj toplijeg vremena na širenje koronavirusa, u kojem nažalost nismo našli neke značajnije odrednice i poveznice a što će reći da sa toplim vremenom koronavirus ne nestaje.
U međuvremenu čekanje odluke za stipendiju se značajno skratilo i u junu mjesecu saznajem da sam ušao u red rezervnih kandidata za prestižnu stipendiju koju dodjeljuje Vlada Velike Britanije (CHEVENING). Sada preostaje, kao i na početku, isčekivati još dvije do tri ključne sedmice (smijeh) do finalne odluke. 
Bez stipendije studij nažalost neće biti moguć, budući da se radi o fakultetu koji je visoko rangiran na Šangajskoj ljestvici (među 10 u svijetu) u oblasti meteorologije, te je isti fakultet nekada u prošlosti bio u sastavu čuvenog Oxforda, što govori o kvaliteti, ali i skupoći same obrazovne institucije u kojoj vam se pruža prilika za rad sa jednim od najiskusnijih stručnjaka u ovoj oblasti, ali i mogućnost treninga u najjačim meteorološkim centrima kako u Evropi tako i u svijetu. 
Rad možete pogledati na linku OVDJE.
(Face.ba)