Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak protiv Nedima Sladića zbog lošeg vremena #odgovornost

Glavna tužiteljica Gordana Tadić, danas je pokrenula postupak protiv meteorologa Nedima Sladića. Nakon višemjesečnog prikupljanja dokaza i svjedoka, Tužilaštvo je predalo slučaj sudu, a sada se čeka datum početka procesa.

“Prikupili smo zaista ogroman broj dokaza, svjedoka, osoba koje su pristale da se gospodin Sladić izvede pred lice pravde. Ovo će vjerovatno biti najveći slučaj u proteklih 25 godina, s obzirom na to koliko materijala imamo. Sve ovo što smo prethodne godine gledali oko slučajeva Zike Turkovića, Fahrudina Radončića, Keljmendija i drugih je mala maca. Sladić će definitivno da uđe u historiju kao osoba protiv koje je najviše osoba podnijelo krivičnu prijavu”, kaže tužiteljica Tadić.
Za sada je prikupljeno preko 340.000 prijava građana iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ogorčeni što ne mogu uživati u ljetnim danima kako treba.
“Ovoliki broj građana nije podigao optužnice ni protiv ratnih zločinaca, što najbolje govori o delikatnosti i kompleksnosti samog slučaja. Mislim da će nam trebati sigurno pet do deset godina da završimo kompletan proces, i to ako sve bude teklo onako kako treba i kako smo zamislili. Vjerujem ni da mu tim advokata neće pomoći da se odbrani od kazne, jer imamo trenutno preko 15.000 dokaza, a još uvijek ih prikupljamo aktivno”, dodaje Tadić.
Iako je još rano govoriti o potencijalnim kaznama, neke okvirne prognoze su da, ukoliko Sladić bude proglašen krivim, čeka ga između 140 i 220 godina zatvora.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.