Tamara Rašić: “Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, ali najviše u svojoj mašti” (FOTO)

Tamara Rašić ima 24 godine i dolazi iz Brčkog. Završila je Gimnaziju i od tada se aktivno bavi slikanjem i radom na sebi. Odlučila je svoju priču podijeliti za CAT BiH, a više o tome možete pročitati u nastavku.

  • Koliko dugo već slikaš?

Aktivno se bavim slikanjem već 3 godine. Oduvijek sam voljela umjetnost i kao dijete sam dosta slikala, ali sada je ta ljubav prerasla u nešto mnogo više.

  • Šta je za tebe umjetnost?

Umjetnost je moj vid ljubavi i smiraja nekog. Poseban osjećaj kada uzmem kist, pustim maštu i krenem.

  • Gdje pronalaziš inspiraciju za stvaranje?

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, ali najviše u svojoj mašti. Tu mi je najveći izvor ideja.

  • Da li si talenat naslijedila od nekoga i ko te je najviše bodrio da kreneš u tom smjeru?

Talenat sam naslijedila od svog tate, on je bio taj koji me vodio u tom smjeru kao malu. A kasnije i moja draga mentorica Mensura.

  • Čini se da ne postoji ono što ne bi uspjela da oslikaš. Da li ipak postoji nešto što bi ti predstavljalo poseban izazov?

Najteži izazov mi predstavljaju 3D slike, to se nisam usudila još uvijek ni probati i baš mi djeluje nekako preteško. Dok slikam volim da to bude bez pritiska, skroz opušteno.

  • Aktuelna situacija izazvana virusom pogodila je skoro sve umjetnike. Da li je i kod tebe to slučaj?

Upravo i to slikanje me smirilo u ovoj čitavoj situaciji, više sam vremena kući i dosta sam se posvetila slikanju. Tako da me čitava situacija nije poremetila, čak šta više, pomogla mi je u ovom poslu.

  • Koje umjetničko djelo bi voljela posjedovati?

Uh, definitivno Edgar Degas – Star. Kroz tu sliku vidim čistu slobodu.

  • Gdje se vidiš za 5 godina? Koji su tvoji ciljevi?

Hmm.. Pa vidim se ovde, u ovom gradu, sa nekim malim ateljeem punim svojih slika i sa nekim velikim projektima za grad. To mi je cilj u životu. Da nastavim da radim nešto što volim. A najveća želja da otvorim svoj kurs za djecu, i da ih učim slikati.

  • Izdvoji nam, neki tvoj najdraži rad?

Moj najdraži rad su cvjetovi u sivim nijansama, jer sam u njoj baš uživala dok sam slikala. Par dana je trajalo, ali svaki put kad je vidim oduševim se.

  • Za kraj, tvoji budući planovi – planiraš li neke nove projekte i izložbe?

Planova ima mnogo, kada se malo smiri čitava situacija, planiram da napravim svoju prvu samostalnu izložbu. Projekata imamo već dosta u planu, a sa jednim smo i počeli. Ideje su uvijek tu, samo treba da se realizuju.
/ Slobodanka Stevanović / CAT BiH /

Posljednji postovi