Tuzla: Protesti protiv zlostavljanja djece u “Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić”, u Sarajevu

Danas je Bosanskohercegovačku javnost šokirala vijest sa govornice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacija BiH. Poslanica Naše stranke Sabina Ćudić pokazala je novinarima šokantne fotografije djece koja su vezana za nameštaj i radijatore u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić, u Sarajevu. Istovremeno je građane BiH šokirala i činjenica da su parlamentarci FBiH odbili raspravljati o problemu i fotografijama iz Pazarića.

Ovim povodom su se građani Tuzle organizovali na društvenoj mreži “fejsbuk”  najavili protestno okupljanje na Sonom trgu, ispred Caffe bara Sloboda. Do trenutka prenošenja obaviještenja zainteresovanost ili dolazak na događaj iskazalo je preko 300 korisnika. Organizator skupa je građane pozvao sa sljedećom porukom:
“Mirno okupljanje građana i građanki grada Tuzle u cilju pružanja otpora na sve skorije događaje vezane za slučaj Pazarić! Potreseni uznemirujućim saznanjima o radu JU “Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić” o zlostavljanju i mučenju djece koja bivaju vezana za radijatore i namještaj, bez adekvatne (ili ikakve) ljekarske skrbi i zaštite, koja sa evidentnim fizičkim povredama, pogoršanim zdravstvenim stanjima i dodatnim psihičkim traumama ovise o “radu” nestručnih lica zaposlenih u Zavodu. Nakon zahtijevanja hitne reakcije nadležnih organa, na današnjoj sjednici Parlamenta FBIH incijativa za zaustavljanje zlostavljanja sticenika, sticenica i djece je ODBIJENA!
Stanimo u kraj tome da se građani i građanke Bosne i Hercegovine tretiraju kao robovi i robinje u modernom robovlasničkom sistemu stvorenom od strane vlastite vlade i zakonodavstva! Ja želim bolje od ovoga.
Ljudi smo, prije svega.”
Više informacija možete pronaći na:
STOP Zlostavljanju Djece!
 
18:00
Soni trg. Tuzla!
 
P.S. Parlamentarci koji nisu glasali za raspravu su: 
Ćatić Osman
Efendić Adnan
Gadžić Rahim
Ibrišimović Jasminka
Izetbegović Sebija
Kaknjo Suad
Mašetić Senad
Peco Mirsad
Rošić Husein
Zildžić Salko
Zukić Ibrahim
Zuko Kenela
Bošković Mladen
Dejanović Delfa
Galić Petar
Kljaić Marijan
Knezović Dario
Hodžić Dženana
Faletar Luka
Marjanović Boris
Kolar Jurčević Amkica
Martić Josip
Adžem Dževad
Miličević Jelka
Musa Stanko
Opsenica Goran
Pavković Ivica

Posljednji postovi