Tuzlak među rijetkim make up artistima u BiH: Ajdin jedinstvenim stilom uljepšava lica djevojaka

Dok uz pomoć kistova i šminke uljepšava lica svojih klijentica, Ajdin za Klix.ba kaže da ljubav prema šminkanju osjeti još od malih nogu, a afinitet ka ovoj umjetnosti počeo je značajno profilisati u tinejdžerskim godinama.

“Kroz osnovnu školu sam eksperimentisao, igrajući se sa maminom šminkom, međutim u srednjoškolskim danima sam shvatio da je to nešto što me posebno vuče. Koncem 2015. na 2016. godinu prvi put sam mamu javno našminkao i tako je sve krenulo u profesionalnom smislu”, kaže na početku razgovor za Klix.ba Ajdin, koji je od prvog dana bavljenja ovim poslom imao veliku podršku bliskih ljudi.
Ovaj 23-godišnjak jedini je make up artist u Tuzlanskom kantonu, a među rijetkima je i u Bosni i Hercegovini. Ovo zanimanje na prostoru Balkana tipično je za ženski spol, zbog čega se i našem sagovorniku dešavalo da nailazi na predrasude.
Međutim, one ga previše ne dotiču, upravo zbog činjenice da se bavi onim što istinski voli te što krajnji rezultat njegovog rada prouzrokuje zadovoljstvo kod klijentica, kojima uljepšava lica.

Kreacije na vlastitom licu

Također, on je specifičan i zbog činjenice da za potrebe određenih snimanja make up kreacije stvara i na svom licu, a jednu od njih je priredio i prilikom boravka ekipe portala Klix.ba.
“Oni koji javno izražavaju šminku na sebi su rijetki, a ja sam bio prvi u svemu tome. Predrasuda je bilo i ranije, a one su se posebno intenzivirale nakon tog mog poteza. Između ostalog, bilo je i onih ekstremnih poput prijetnji smrću i slično. Ali, ja se ne obazirem na to, odnosno to me ne dotiče. Šminkanje mene lično nije nešto što preferiram i što je dio moje osobnosti”, ističe Ajdin koji je po prirodi miran i prijateljski nastrojen.

Kreacije Ajdina Fejzića plijene pažnju javnosti (Foto: A. K./Klix.ba)Kreacije Ajdina Fejzića plijene pažnju javnosti (Foto: A. K./Klix.ba)

Svoj posao obavlja perfektno, dovodeći do savršenstva konture lica klijentica koje mu daju svoje povjerenje. A s obzirom na to da smo u periodu novogodišnjih praznika Ajdin nam je svoj talent prikazao kroz jednu prigodnu kreaciju koja u normalnim uslovima nastaje okvirno za sat vremena, a za potrebe studijskih snimanja to traje znatno duže.
“Nikada ništa ne planiram, tako da sve moje kreacije nastaju u trenutku. Pustim četkicu da sama vodi, a tako je bilo i ovaj put i u konačnici je ispalo mnogo ekstremnije nego što su ljudi navikli, ali sa glam salonskim stilom. Želio sam sebi i modelu Amri dati oduška, kao i svima onima koji će gledati video. Predstavljeno je mnogo boja i pozitivne energije, što nam je svima potrebno u ovim danima”, navodi Ajdin te ističe da je za ovu priliku izabrao rad na modelu sa problematičnom kožom.

Kako se jednostavno našminkati

Ajdin je za čitateljice portala Klix.ba otkrio i nekoliko trikova pomoću kojih na vrlo jednostavan i brz način možete popuniti nedostatke na svom licu u dnevnoj varijanti, bilo da se pripremate za odlazak na posao ili kafu sa prijateljicama.
“Za svedenije varijante osobama koje imaju čistu kožu preporučio bih dobru hidrataciju, uz baby kremu i malo korektora. To sve osušite puderom u kamenu i u prahu, a zatim nanesete highlighter i rumenilo, popunite obrve, stavite maskaru i neki nude sjaj za usne. To će biti sasvim dovoljno i trebat će vam do 15 minuta vremena”, savjeti su tuzlanskog šminkera, koji osobama sa problematičnom kožom preporučuje nanošenje pudera na centralni dio lica, uz svjetliji korektor.
Njega kože se razlikuje u zimskom i ljetnom periodu, zbog čega je, prema Ajdinovim riječima, potrebno koristiti različite kozmetičke preparate. Najvećim neprijateljem kože smatra sunce te je u ljetnom periodu potrebno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom.
Govoreći o zimskim mjesecima u kojima se trenutno nalazimo, tuzlanski šminker savjetuje hidrataciju lica masnim i gustim kremama koje se duže zadržavaju na koži te je štite od pucanja. Također, u zimskim danima pod obaveznim podrazumijeva upotrebu labela.
Kroz dosadašnji rad Ajdin se susretao i sa neobičnim zahtjevima klijentica, koje nerijetko žele izgledati poput svjetskih zvijezda, što ih u konačnici dovodi do neprimjerenog izgleda.
“Svima preporučujem da prvenstveno upoznaju svoj oblik lica te da shodno tome zahtijevaju tip šminkanja. Naravno, ja sam tu da udovoljim željama klijentica i ono što traže od mene i dobiju. Tu sam da im preporučim najbolju i najkvalitetniju varijantu, a da li će na kraju prihvatiti, ipak je na njima”, kaže Ajdin, kojeg na društvenim mrežama prate desetine hiljada osoba.
Usluge šminkanja od tuzlanskog make up artiste tražili su i muškarci, u prilikama kada to njihovo lice zahtjeva, poput profesionalnog fotografisanja, apsolventskih večeri ili helloween partija.

(klix.ba)