Tuzlanka Sarah jedna od najmlađih košarkaških sudija u BiH!

Sarah Arnautović  (19) iz Tuzle košarkom se počela baviti kada je imala šest godina. Deset godina provela je u tuzlanskom Jedinstvu, da bi zbog povrede morala prestati igrati. Ipak, zbog prevelike ljubavi prema igri pod obručima, ušla je u svijet košarkaških sudija, u kojem se dobro snalazi.


“Moj tata Amir predložio mi je da postanem košarkaški sudija. U decembru 2017.godine priključila sam se Regionalnom košarkaškom savezu (RKS) Tuzla,  a od septembra 2019.godine postala sam i zvanično sudija. Trenutno sam na listi sudija za A1,A2 ligu za muškarce. Do sada sam sudila u obje lige i utakmice A1 lige za žene”, kaže Sarah Arnautović.
Prvu službenu utakmicu sudila je u Srebreniku 3.novembra 2019.godine.
“Suđenje je mnogo težak i zahtjevan posao. Potrebno je dosta truda i odricanja u životu. Bitno je konstantno raditi na svom fizičkom izgledu,te poznavanju pravila. Svaka utakmica je jedno iskustvo više. Treba biti fokusiran na igru i spreman donijeti odluku u svakom trenutku,  zaboraviti na tremu i pritisak”, govori naša sagovornica te naglašava da se trud i konstantan rad uvijek isplate.
Sarah je trenutno i jedna od najmlađih ženskih košarkaških sudija u BiH.

“Bila sam svjesna da će se uvijek gledati drugačije ženske sudije. Ipak, postavljam se kao da smo svi jednaki i nije važno kojeg smo spola. Mi činimo jedan tim na terenu,u kojem se nalazi troje sudija, koja primjenjuju ista pravila. Trudim se da razgovori sa trenerima,igračima budu na profesionalnom nivou”, riječi su mlade Tuzlanke, kojoj su uzori FIBA sudije Ademir Zurapović i Njemica Ana Panter (Anne Panther).
Otkrila nam je i svoje planove za budućnost.
“Želim što više napredovati i postati FIBA sudija. Pored suđenja,želim postati vrhunski fizioterapeut i baviti se sportskom medicinom. Sve ciljeve koje imam,sigurna sam da ću ostvariti uz podršku moje seke,roditelja,porodice i prijatelja”, zaključuje Sarah Arnautović.
Preuzeto sa: dobarportal.net