U društvu svjetskih dizajnera: Dejanov rad na poznatoj francuskoj platformi – Favourite design

U mejlu koji mu je nedavno stigao pisalo je da će se jedan od njegovih postera naći u knjizi odabranih rješenja za 2020. godinu i to baš 7. jula, a da će knjiga biti objavljena u januaru 2021. Ovog datuma poster je objavljen na sajtu i društvenim profilima platforme Favourite design, a agencija koja je osmislila ovu ideju svakog dana predstavlja rad nekog drugog umjetnika ili agencije.  

Dejan Kovačević (35), dizajner iz Aranđelovca, osnivač studija DeKovach i dizajner “Priča sa dušom” već je učestvovao na konkursu ove platforme i to 2018. godine sa nekoliko rješenja postera, kada je u uži izbor ušao njegov poster „Zlatna ribica“ (Goldfish).

Foto: Aleksandar Avramović

„Ovu platformu kreirala je digitalna agencija sa juga Francuske „Arôme“. Njihov cilj je da promovišu dizajn, kao i da svakodnevno pred široki auditorijum postavljaju novu dizajn kreaciju. Na ovu platformu prijavljuju se dizajneri i agencije iz cijelog svijeta, a vjerujem da osim mene ima još kolega iz Srbije i okolnih zemalja“, izjavio je Dejan za Priče sa dušom i dodao da će se izabrana rješenja naći u knjizi u januaru sledeće godine.
Knjiga sadrži 365 strana sa 365 dizajn rješenja i prema Dejanovim riječima odličan je izvor inspiracije za sve ljude koji se bave dizajnom. Tu su najčešće rješenja pakovanja, ali i korice knjiga, etikete, posteri, kancelarijski materijal.

Poster „Igraj se okolo“ (Play around) dio je serije od tri postera koja nosi naziv „Unutrašnji kompas“. Riječ je o fluidnoj igri različitih vizuelnih formi, boja i tekstura koje formiraju cjelinu, izazivajući u posmatraču osjećanja spontanosti i harmonije.

Posteri su Dejanov hobi od 2018. godine.
Kao grafički dizajner uvijek imate opasnost da upadnete u šablon i bavite se isključivo tehničkim aspektima dizajn rješenja koje kreirate za klijente. Dejan ističe da prostora za pravu kreativnost ima malo, zbog vremena koje je potrebno da ona sazri, što kod klijenata nije poželjno – svi žele sve sad i odmah.

Zbog toga je došao na ideju da odvoji vrijeme za stvaranje nečega pred čime će, kako kaže, odgovarati samo sebi, ne i klijentima.

„Tako su počeli da nastaju DeKovach posteri. Kroz njih se oslobađam, brusim umjetnički dio u sebi, koji smatram izuzetno važnim za svakoga ko se bavi dizajnom. Oni su prije svega izraz onoga što se u tom trenutku dešava i rađa u mom životu“, rekao je Dejan za Priče sa dušom.
Njegov poster sa platforme Favourite design pogledajte OVDE, a o ostalim Dejanovim posterima informišite se na sajtu DeKovach.
(Pričesadušom.com)