U Tuzli otvoren Memorijalni centar “Kapija”

Tuzla je danas, 25 godina od zločina na tuzlanskoj Kapiji kada je više od sedamdeset mladih ljudi poginulo, a više od dvije stotine ranjeno, dobila Memorijalni centar “Kapija“, kao svjedočanstvo najtežeg ratnog zločina u povijesti tog grada.


U ovom muzeju su predstavljeni izvorni dokumenti i izvorna građa koji su nastajali neposredno nakon masakra na Kapiji. Tu se nalaze paneli s isječcima iz dnevne štampe, izvještaji komisija i osoba koje su radile na dan tragedije i poslije.
“Javnosti su ovdje dostupni i drugi dokumenti. Centar će od danas imati i svog kustosa, profesora historije koji će svakodnevno boraviti ovdje i biti na usluzi svim posjetiteljima. Svaki radni dan Memorijalni centar će raditi od 8 do 16 sati. Također, postoji mogućnost i za grupne izložbe”,  kaže Senad Begović iz Centra za kuturu Tuzla i autor postavke.
Veliku zahvalnost za otvorenje Memorijalnog centra “Kapija“ izrazili su roditelji ubijene djece.
Ovo nije jedina stalna postavka koja će biti predstavljena u Memorijalnom centru, nego će se muzejska građa stalno nadopunjavati kako bi Centar prerastao u informaciono-dokumentacioni centar u kojem će biti prikazane činjenice o masakru na tuzlanskoj Kapiji.
(FOTO TUZLANSKI.BA)
Pročitajte više na: N1