U Zenici održana “Sedmica međureligijskog dijaloga” (FOTO)

Istaknuta je izuzetno važna pouku o potrebi jačanja ljudskog bratstva kao novog branika humanosti.


Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici pridružio se ove godine obilježavanju Sedmice međureligijskog dijaloga, koja se prve sedmice veljače u cijelom svijetu obilježava, a po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 20. listopada/oktobra 2010.
Program obilježavanja Sedmice međureligijskog dijaloga bio je raznolik, od susreta vjerskih čelnika i mladih, međureligijskih tribina, projekcija filmova te vikend online aktivnosti.
„Osnovne poruke međureligijskih događaja u prvoj sedmici jesu da mi želimo i možemo zajedno lijepo živjeti, ističući izuzetno važnu pouku o potrebi jačanja ljudskog bratstva kao novog branika humanosti. Ili ćemo biti braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje. Ovo vrijeme nije za ravnodušnost i unatoč razlikama u kulturi, religiji i tradiciji, mi trebamo upravo preko tih različitosti rasti u ljudskosti. Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici nastavlja svoju misiju dijaloga. Zahvaljujemo svima koji prate i podržavaju rad vjerskih zajednica i crkava na ovom polju“, stoji u priopćenju sudionika susreta.
(ktabkbih.net)