Zenica – Medicinska škola obilježila svoj 62. rođendan!

Medicinska škola u Zenici ove godine obilježava svoj 62. rođendan, koji dočekuje zajedno sa svojih 706 učenika raspoređenih u dvadeset i osam razrednih odjeljenja. Unatoč otežanom izvođenju nastavnog plana, učenici i profesori su nastavili graditi human i topao odnos, ali i održavati tradiciju škole.

I u teškim vremenima pandemije, nastavlje i polaznici škole su nastojali da nastava bude što zanimljivija i produktivnija i za jedne i za druge. Učenici su nastavili nizati uspjehe u oblasti nauke, kulture i sporta, a profesori su nastavili ulagati maksimalan napor kako bi prenijeli svoje znanje i iskustvo. Zajedničkim snagama, realizirali su važne projekte kao što su projekt Šadrvan, koji je osmislilo školsko Vijeće učenika, i opremanje informatičkog kabineta.
Osim toga treba istaknuti i da su članovi Aktiva praktične nastave obilježili su Dan sestrinstva, da je odjeljenje II-6 pokrenulo akciju čišćenja školskog dvorišta, te da je zenička Medicinska škola zauzela prvo i šesto mjesto u dijelu programa pod nazivom Projekt građanin.
Direktorica Medicinske škole i mr. zdravstvene njege i menadžmenta, Nedžada Alispahić, izjavila je:

Izrazito sam ponosna na uspjehe učenika naše škole na raznim takmičenjima, zahvaljujem svim profesorima što su ih izveli, pripremili i usmjerili. Odličnih i uspješnih učenika ima stvarno mnogo, neću nikog isticati. Želim im samo da tako nastave i dalje budu aktivni, vrijedno uče i  pobjeđuju. Ovom prilikom još jednom zahvaljujem svim našim profesorima koji nesebično ulažu  svoje znanje, zalaganje i ljubav u rad s djecom. Hvala roditeljima, posebno članovima Školskog odbora i Vijeća roditelja, na podršci koju su nam pružali u provođenju pojedinih programa. Danas je naš dan zbog čega koristim priliku da uputim iskrene čestitke za Dan škole svim  našim učenicima i uposlenicima sa željom da nastavimo nizati uspjehe i ostvarivati zacrtane ciljeve  vodeći se, kao i do sada, isključivo najboljim interesom naših učenika”.


Ove godine je Dan škole obilježen na drugačiji i poseban način. Tako su zvanično objavljeni izdanje biltena Medicinar i Himna Medicinske škole, te je pokrenuta nova zvanična stranica škole.
Zamjenica direktorice Medicinske škole, prof. Jasmina Dizdarević, rekla nam je više o ovim projektima:
Dan Medicinske škole Zenica ove godine obilježavamo uz poseban video posvećen školi pod nazivom ” Himna Medicinske škole”, novu web stranicu škole i specijalno online izdanje školskog biltena “Medicinar”. Posebno nam je drago što je u svemu ovome učestvovalo mnogo naših učenika i nastavnika koji su kroz nesebičan rad utkali dio sebe u ove pozitivne priče. Vrijeme pandemije nije nas omelo u želji da stvaramo pozitivne promjene i da pošaljemo poruku da se znanjem, radom i trudom može doprinijeti i sebi i društvu. Budimo pozitivna promjena i pričajmo nove pozitivne priče. Sretan Dan Medicinske škole Zenica svim učenicima, roditeljima i uposlenicima.
Himna Medicinske škole je prikazala svu ljubav učenika i profesora prema školi kroz tekst koji su zajedno napisali prof. Selma Kavazović i Adnan Bešić. Za muziku je bio odgovoran Adnan Bešić a za tehničku obradu Danis Salijić, dok su dio teksta recitovale Elma Šabanović, Adna Talundžić i Adela Karamuja.

Adnan Bešić, koji je napisao tekst i muziku za odu zeničkim medicinarima i medicinarkama, opisao nam je kako je čitav proces i rad na ovom projektu rekavši:
Himna je nastala na prijedlog moje razrednice prof. Selme Kavazović i na početku sam bio malo nesiguran kako ću to sve izvesti, ali za par dana počeo sam pisati tekst i tako je nastao refren. Kada sam refren poslao razrednici, ona je dodala ostatak teksta i zajedno ga priveli kraju. Također sam razmišljao kako da to otpjevam i kroz nekoliko dana sam uspio uklopiti test i melodiju. Nastala je jedna divna pjesma koje ću se rado sjećati. Moram napomenuti da je video snimao moj prijatelj Danis pomoću telefona i bez neke posebne opreme. Zajedno smo uredili video i pripremili ga za Dan škole.
Himnu možete poslušati na link: https://fb.watch/5xXUsoIrh0/
(activezenica)