Učenici iz BiH osvojili srebro i četiri bronzane medalje na matematičkoj olimpijadi u Japanu

U ukupnom zbroju bodova po državama, od njih 112, BiH je završila na 36. mjestu, ispred svih ostalih bivših jugoslavenskih država.Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu učenici iz BiH osvojili su srebro i četiri bronzane medalje. U ukupnom zbroju bodova po državama, od njih 112, BiH je završila na 36. mjestu, ispred svih ostalih bivših jugoslavenskih država.Iz Udruženja Matematičara su poručili da je srebro osvojio Andrej Krčmar, ostvarivši najbolji individualni rezultat od učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

– Važno je napomenuti da je Andrej tek prvi razred, te pred sobom ima još 3 godine za vrhunske rezultate. Ovo je ujedno i najbolji individualni rezultat učenika prvog razreda u historiji BIH, naveli su iz Udruženja.

Dodali su da su bronzane medalje osvojili Vuk Janković, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu osvojio Harun Alibegović.– Naši učenici su još jednom pokazali vrhunsko znanje, posebno iz geometrije. U konkurenciji 112 zemalja BiH je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto, istakli su.Naglasili su da su odlazak učenika na takmičenje finansijski podržali Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Pedagoški zavod RS.

– Pripreme za olimpijadu je organizovalo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, a finansijski je podržao premijer Nihad Uk. Lideri ekipe bili su Adisa Bolić i Goran Janković. Čestitke učenicima i liderima i puno sreće u daljem radu, saopštili su.

Matematička olimpijada, koja se održava u japanskoj Chibi, jedna je od najprestižnijih i najzahtjevnijih za matematičare širom svijeta. Najuspješniji natjecatelji i ove godine dolaze iz Kine, a iza njih slijede Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja.

 

Preuzeto sa: hocu.ba

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“