Učenici sarajevske Srednje škole metalskih zanimanja napravili električni romobil

Mnoge generacije mehatroničara su završile svoje školovanje u Srednjoj školi metalskih zanimanja i svaka od njih je ostavila svoj trag, uključujući ovogodišnju koja je napravila zanimljivo električno vozilo.
Dosad su maturanti napravili brojne izume kao što su električni minijaturni automobil, uređaj za reciklažu limenki, uređaj za hlađenje, automatizirana rampa za parking i slično, međutim, ovogodišnji maturanti smjera Mehatronika Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu su iza sebe ostavili jedan veoma interesantan i jedinstven projekt. Naime, uspjeli su da naprave prvi električni romobil koji je izrađen u jednoj školi, a možda općenito u BiH.


Na ovom projektu su vrijedno radili učenici i profesori, a Srednja škola metalskih zanimanja se može pohvaliti da je izrada električnog romobila potpuno uspješan projekt koji otvara mogućnosti i u smislu potencijalne proizvodnje. Tim koji je radio na idejnom projektu, konstruisanju, kompletnom projektovanju te samoj izradi električnog romobila, kao i podršci, činili su mnogobrojni učenici i profesori, a kao predstavnici se mogu izdvojiti učenik Adnan Mlivo te profesori Irma Behlulović i Dejan Bartula, koji su čitav projekt osmislili i uz pomoć ostalih kolega realizovali.

U timu za realizaciju su bili Dževad Radmilović, Nedžad, Latif Zeković, Bakir Nizić, Alem Radmilović te svi maturanti smjera Mehatronika i zanatskih odjeljanja koji su dali svoj doprinos u radu, komentarima, probnoj vožnji i testiranju električnog romobila.Profesor Dejan Bartula je otkrio nekoliko tehničkih karakteristika.
“Nosivost električnog romobila iznosi do 120 kg, a maksimalna brzina do 15 km/h ovisno o težini korisnika. Pokreće ga istosmjerni motor od 250 W s reduktorom, a napajaju ga dvije baterije po 12 V vezane u seriju, čiji kapacitet iznosi 7,2 Ah. Punjenje baterije traje između pet do osam sati i ovisi od snage punjača, a baterija traje oko sat vremena. Romobil se pokreće okretanjem ručke, sistem je kao na motociklu, a kočnica je mehanička, kao na biciklu i na zadnjem je točku. Kad se kočnica aktivira, motor gubi napajanje. Romobil je tek napravljen, bit će još dorađivanja u narednom periodu, uključujući prednju kočnicu”, izjavio je Bartula

On se zahvalio kolegama i maturantima na saradnji i uspješnoj realizaciji projekta, a također je pozvao sada već bivše učenike osnovnih škola da se upišu u Srednju školu metalskih zanimanja. “Zahvalio bih se kolegama, menadžmentu škole te maturantima smjera Mehatronika uz želju da postižu svoje uspjehe i u budućnosti te da im društvo konačno pruži šansu da iskažu svoje vještine, a posebno znanje iz oblasti Mehatronike. Želim im sreću, a osnovce pozivam da se upišu kod nas i da zajedno nastavimo dalje”, završio je Bartula.

Izvor:Klix