Upoznajte Nermu, studenticu iz Zenice koja je pokrenula svoj mali kreativni biznis

Nerma je za STUDOMAT govorila o studentskom životu, ali nam je i otkrila zbog čega je pokrenula svoj kreativni biznis i detaljnije objasnila čime se zapravo bavi u slobodno vrijeme.

Nerma Puščul rođena je 14.05.1999. godine u Zenici gdje trenutno i živi. Završila je Osnovnu školu „Vladimir Nadzor“ u Zenici, a također i Osnovnu muzičku školu u Zenici – odsjek flauta i solo pjevanje.

Nakon toga završila je Srednju tehničku školu u Zenici – odsjek arhitektura. Poslije srednjškolskog obrazovanja upisala je Politehnički fakultet na Univerzitetu u Zenici, odsjek građevinarsvo. Ove akademske godine upisala je završnu godinu studija.

STUDOMAT u rubrici “Moja kriiila” želi upoznati javnost sa uspješnim i obrazovanim mladim ljudima koje ima naša država, Bosna i Hercegovina, a koji zauzimaju premalo mjesta u medijskom prostoru.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Nerma Puščul, 22-godišnja studentica završne godine građevine iz Zenice odlučila je da svojim kreativnim radom uljepša najljepše dane u životu ljudi, bilo da se radi o zarukama, rođendanima, djevojačkoj večeri ili svadbenom veselju. Kroz svoj kreativni hobi Nerma mnogim ljudima izmami osmijeh na lice, a “usput” zaradi i fin džeparac koji je svakom studentu neophodan.

Nerma je za STUDOMAT otkrila svoje planove za budućnost, govorila je o studentskom životu i studiranju na Politehničkom fakultetu na Univerzitetu u Zenici, ali nam je i otkrila zbog čega je pokrenula svoj kreativni biznis i detaljnije objasnila čime se zapravo bavi u slobodno vrijeme.

Studiraš građevinu na Politehničkom fakultetu u Zenici. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

 – Umjetnost i stvaralaštvo me oduvijek privlačilo i zanimalo. Tehničku školu sam upisala kao jedino približno tome i nešto što me u moru smjerova u školama privuklo. Građevinarstvo kao i arhitektura je dosta širok pojam, tako da imam raznoliku ponudu onoga čime se mogu baviti, a srodna je nauka umjetnosti . Nikada nisam ozbiljno razmišljala da upišem i Građevinarstvo nakon srednje škole, ali sam sretna i zadovoljna što me sudbina odnijela u tome pravcu i što nisam posustala. Smatram da svakoga u životu dočeka ono za šta je stvoren.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati Politehnički fakultet na UNZE? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

 – Debele živce, volju, i ustrajnost! Ni jedno zvanje niti bilo koji drugi smjer nije jednostavan, sve ima svoju težinu, odricanja, zahtjeve, teškoće i olakšice. Građevinarstvo je samo po sebi teško, ali kao zvanje je jako traženo, iz dana u dan se sve više razvija, mijenja i modernizuje, nije ograničeno te ima jako širok aspekt raspostranjeosti i ponude. Da bi se uspjelo na ovom fakultetu zaista je potrebno imati dosta motivacije, dosta želje za učenjem i uspjehom, treba biti ustrajan i ne posustajati. Svoje obaveze ozbiljno shvatiti te ih obavljati na vrijeme, jer sve što možeš uraditi
danas, ne ostavljaj za sutra.

Pored studiranja pokrenula si kreativni biznis. Kako si došla na ideju da praviš svadbene dekoracije?

 – Još od osnovne škole bila sam član likovne sekcije, učestovala na dosta takmičenja i osvojila i nekoliko nagradica. Sve je počelo sa nekoliko crteža, komada nakita, posudica od gline, crtanja po staklu…Kroz srednju školu poklončiće sam radila za svoje potrebe i za prijatelje , porodicu i školske kolege kojima bi se svidjelo pa bi željeli nekome pokloniti. Kada sam završila školu na nagovor svoje dvije rodice otvorila sam grupu na društvenoj mreži Facebook te tu podijelila slike svojih radova. Počeci nikada nisu lagani, tu je i pritisak okoline, to što sam mlada, slaba mogućnost nabavke materijala i mnogo šta drugog sa čime sam se suočila, ali nisam posustala. Iz mjeseca u mjesec je išlo sve bolje. Trudila sam se uvoditi u ponudu nove stvari , poboljšavati svoj rad i kvalitet samog proizvoda. Tada su najviše u potražnji bile tortice od slatkiša, narukvice prijateljstva, nakit, personalizovani albumi, tespihi, privjesci za dude, popularne eksplodirajuće heksagonalne kutije na koje sam posebno ponosna, jer patent nije uopšte bilo jednostavno za napraviti, a kao takve bile su prve u Bosni i obišle mnoge gradove. Danas su najviše u potražnji svadbene dekoracije, a prve sam radila 2019. godine za svadbu svoje najbolje prijateljice, lente za djevojačke večeri, flower boxovi, buketi od slatkiša, dekoracija sale za svadbe, posteri… i mnogo, mnogo toga.

Koje sve kreativne predmete praviš i kako se isti mogu naručiti?

 – U ponudi imam razne personalizovane poklone, tortice od slatkiša, narukvice za parove i narukvice prijateljstva, tespihe, privjeske za dude, postere, eksplodirajuće kutije,čokoladice sa porukom, bukete od slatkiša, flower boxove od trajnoga cvijeća, rekvizite za djevojačke večeri, lente, krunice, rajfove, bedževe, svadbene dekoracije, ukrase za svatove, za glavno auto, kićenice, bidere, dekoracije sale, balonske dekoracije, tortice od pelena, decoupage tacne, kutije, puffy dekice za bebe, personalizovane privjeske i mnogo toga… Moje radove moguće je poručiti na Facebook grupi “Kreativni kutak”, te na Instagram profilu @kreativnikutak_n . Na profilima se može pogledati i detaljna ponuda, gdje su sve fotografije lično moji radovi, te ručni rad.

Da li je teško, u toku studiranja, odvojiti vrijeme za posao kojim se baviš?

 – Nekada je samo studiranje teško uskladiti sa privatnim životom, a dodatni posao je i malo teže, jedno vrijeme sam također radila i promocije preko studenstkog servisa. Za vrijeme korone, mislim da sam ja jedan od rijetkih studenata kojima je to dobro došlo, jer moj posao kakav jeste, radi se od kuće, predavanja su od kuće, tako da u isto vrijeme mogu raditi i slušati predavanja. Nije mi bilo teško uskladiti do sada, a sada je veći obim posla, ponovno se vračamo na stari sistem nastave tako da se nadam da ni sada neće biti problem. Škola ipak mora biti na prvom mjestu!

6. Kakvi su ti planovi u budućnosti? Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini ili…?

 – Trenutno ne razmišljam previše o tome, imam mogućnost i da odem vani, a nadam se da ću imati i mogućnost da ostanem u Bosni. Moj trenutni cilj je da uspješno završim završnu godinu studija i posvetim se svome kreativnom radu.

Tvoja motivaciona poruka za studente je…

 – Trud i rad se uvijek isplate, a naše je samo ono koliko damo.

Preuzeto sa: Stodomat.ba

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi