Uspjeh mlade Zvorničanke: Doktorat završava u prestižnom CERN-u

Da u malom gradu poput Zvornika, mogu da odrastaju, školuju se i svijet odu vrijedni, bistri i posebni ljudi primjer je i naša sugrađanka Milana Lalović.

Svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje je stekla u Zvorniku, dalje školovanje nastavila u Beogradu a svoj doktorat završava u Švajcarskoj, u CERN-u.

 

 

Zvornik Danas: Kako je došlo do tvog preseljenja u Švajcarsku i daljeg usavršavanja u CERN-u?

Milana Lalović: Nakon završenog mastera sam upisala doktorske studije, ponovo na ETF-u i nastavljam u istom pravcu. Ovaj put se taj pravac zove Nanoelektronika i fotonika. Upravo ova riječ „fotonika“ je nešto što me je dovelo do CERN-a i Švajcarske. CERN svake godine otvara više konkursa za različite pozicije za državljane zemalja članica CERN-a. Ukoliko ispunjavate kriterijume, svako ima podjednake šanse da bude primljen. Ja sam se prijavila na konkurs koji je bio namjenjen doktorskim studentima i bila sam primljena na projekat koji je zahtjevao poznavanje baš fotonike, a sam bila jedini kandidat među stotinama prijavljenih koji je u svojoj prijavi naveo da se usavršava baš iz te oblasti. Inače, konkurs je opšti za sve projekte i nije unaprijed poznato koji će projekat te godine dobiti novog studenta. Tako da se u neku ruku prijavljuje na slijepo, ali eto ja sam imala tu sreću da te godine bude otvoreno baš to mjesto.

 

Preuzeto sa Zvornik Danas.

Posljednji postovi