(VIDEO) Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori: U Stuttgartu obilježen Međunarodni dan djeteta

Časovi koji su u Bosanskoj školi Stuttgart-Nord održani u petak, 20. novembra 2020. godine, bili su posvećeni Međunarodnom danu djeteta, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece svijeta i informisanja djece o njihovim pravima, shodno Deklaraciji o pravima djeteta i Konvenciji o pravima djeteta koje je Generalna skupština UN-a usvojila 20. novembra 1959. i 1989. godine.
Ovim časoviima u Bosanskoj školi u Stuttgartu uspostavljen je direktan most sa Malim ambasadorima iz Sarajeva kako bi zajedno obilježili ovaj veliki dječiji praznik.
Iz Sarajeva, iz Malih ambasadora javila se ljubazna gospođa Dženeta Mezildžić i putem videa polaznicima bosanske škole u Stuttgartu čestitala praznik i informisala ih o aktivnostima Malih ambasadora Sarajevo. Djevojčice i dječaci iz Stuttgarta su svoje vršnjake u domovini pozdravili odlomkom iz recitala O domovini koji pripremaju za 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Kako je obostrano istaknuto, na ovaj dan, na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima na svijetu.

image
Iz radne sveske Lamije Hodžić/ Haris Halilović

Osnovna dječja prava su:
– Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;
– Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;
– Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;
– Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.
Predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori Haris Halilović je istakao svoje zadovoljstvo saradnjom sa udruženjem Mali ambasadori Sarajevo.
– Subjekat i predikat svih naših aktivnosti u Savezu su djeca. Ako smo iole normalan svijet, ako želimo normalnu i svijetlu budućnost, ako hoćemo da sačuvamo ovu planetu, ne smijemo okretati glavu od zloupotreba i nepravdi bilo gdje u svijetu, posebno prema onima najmlađima – djeci. Naša obaveza je da ukazujemo na te nepravde i da učinimo sve što je do nas, za dobrobit sve djece svijeta, kaže Halilović.
 
(oslobodjenje.ba)

Posljednji postovi