Višegodišnji problem odlaganja smeća na tuzlanskim trgovima: “Nema mjesta za bilo kakve izgovore kako su kante pune…”

Svake nedjelje građani Tuzle se na Sonom trgu u središtu grada susreću s ogromnim količinama smeća, a koje su vidljive i u parkovima te ispred gradskih škola gdje se mladi okupljaju.
U posljednjih nekoliko dana ovo je izazvalo oštre kritike javnosti, ali i omladinskih organizacija te nevladinih aktivista.
U Udruženju “Let’s do it” Tuzla, koje se bavi svakodnevnim aktivnostima u cilju očuvanja okoliša, osudili su ovakvo neodgovorno ponašanje i odnos prema glavnim turističkim središtima u gradu.
– Odlaganje otpada se ne bi smjelo događati na mjestima koja su posjećena od velikog broja građana. Time se stvara veoma negativna slika o našoj lokalnoj zajednici, pogotovo ako su mladi ljudi uzročnici odlaganja otpada. Mi svakodnevno, kao organizacija radimo na mijenjanju svijesti, ali i dalje vidimo ogromne količine smeća u našim sredinama. Još uvijek treba mnogo utivati na svijest naših građana i na njihove postupke. Ovo je jedan veliki problem – ističe izvršni koordinator “Let’s do it“ Tuzla Adnan Imamović.
U Omladinskom resursnom centru Tuzla kažu da su ovakvi prizori u Tuzli svakodnevni.
– Ovakvi prizori su gotovo pa učestala pojava i u državama sa razvijenijim nivoom svijesti o ekologiji, s tim što njihova preduzeća koja se brinu o čistoći Grada izlaze na teren i obavljaju svoj posao još u ranim jutarnjim satima. Ostaviti smeće iza sebe je nešto najprimitivnije što jedna osoba može da napravi. Naročito ako to radi u srcu nekog grada. Međutim, takvi pojedinci ne smiju biti izgovor da se ostatku populacije uskraćuju prava na okupljanja i korištenja javnih površina – smatra Slobodan Blagovčanin iz Omladinskog resursnog centra Tuzle.
Kaže da su članice i članovi Vijeća mladih Grada Tuzla odmah tokom vikenda reagovali i inicirali sastanke na kojima žele ponuditi rješenje za ovaj izazov.
-Često čujemo izgovore poput manjka kanti za smeće. Međutim, ukoliko su one postojeće pune, uvijek na par stotina metara dalje postoje kante u koje može da se odloži otpad. Priča o podizanju svijesti i o ekologiji u 2020. godini zaista nema više smisla. Nekako vjerujem da smo dovoljno intelektualno napredovali da shvatamo šta znači čistoća, odgovornost prema gradu, sugrađanima i samima sebi – rekao je Blagovčanin.
On se zalaže za to da problem otpada upravo riješe mladi ljudi. Inovacije mogu biti od velike pomoći pa bi odgovorni mladi svojim, kako je naveo, neodgovornim vršnjacima trebali ponuditi i pokazati ispravan način ponašanja u javnosti.
Također, Adi Selman, sportist i nevladnin aktivist iz Tuzle godinama se bori protiv uništavanja prirodnih ljepota te naglašava da je uništavanje središta grada neprimjereno.
– Ovaj problem odlaganja smeća na tuzlanskim trgovima je prisutan već duži niz godina. Ono što je karakteristično za Tuzlu je da se petkom i subotom okuplja veliki broj ljudi, zato ovom problemu treba prići dvosmjerno. Dakle, nadležne službe koje se bave čistoćom grada trebaju ovakva okupljanja tretirati kao velika okupljanja te da u skladu s tim i postave dovoljan broj kontejnera i kanti za otpad kako bi se riješio ovaj problem – ukazao je Selman.
Mišljenja je da mlade treba edukovati kako se iz Tuzle ne bi slala negativna slika. Konkretno, među omladinskim organizacijama sada se već traži rješenje za ovaj problem. U narednom periodu će se, najavio je, nastojati uticati na mlade ljude da ovakve stvari više ne ponavljaju.
Omladinske organizacije apeliraju na institucije grada Tuzle da postave što više kanti za odlaganje otpada u središtu grada, vjerujući da će ovaj problem uskoro biti riješen.
Riješiti višegodišnji problem odlaganja smeća na tuzlanskim ...
Riješiti višegodišnji problem odlaganja smeća na tuzlanskim ...
(Tuzlanski.ba)