Vlada Federacije BiH MMF-u dala pod hipoteku škole i vrtiće #SJAŠITE

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, danas je potpisao hipotekarni ugovor s predstavnicima MMF-a, gdje zvanično ustupa sve škole i vrtiće s prostora čitave Federacije BiH, ukoliko ovaj entitet ne bude u mogućnosti da otplati kredit.
Arhiva Premijer Fadil Novalić - Privredna štampa
“To je jedini izbor koji smo imali, jer nemamo šta drugo staviti pod hipoteku. Škola i vrtića imamo najviše i nisu jeftini, tako da bi to moglo samo pokriti jedan veliki dio kredita koji imamo. Za dalje bi se nekako krpili i prebijali drugim kreditima ako ne budemo imali novca. Tako to funkcioniše. Nemoguće je otplatiti kredit u kešu bez nekih šteta i žrtava sa strane”, rekao je Novalić.
Škole i vrtići nisu samo zbog cijene stavljeni na hipotekarnu listu, već i zbog načina funkcije koja im je namijenjena.
“Da budemo iskreni do kraja, to je populacija koja će svakako napustiti našu zemlju čim im se ukaže prilika. Mnogi roditelji koji imaju djecu u vrtićima i školama će svakako sami od sebe otići iz naše zemlje s kompletnim porodicama prije ili kasnije. Zato smo upravo ove ustanove stavili pod hipoteku. Sve ostale nam manje više trebaju, a bez ove možemo”, dodao je Novalić.
Ovim činom, Vlada Federacije BiH također želi da podstakne mlade ljude da što prije odu iz naše zemlje, kako bi što manje vremena gubili u razmišljanju da li da uopće učine taj korak.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.