Vogošća – Jera Wood

Što poželi, ako se može izraditi od drveta, Jeroen Op de Beeck i napravi.
Ispred kuće u kojoj živi i gdje mu je trenutno radiona, dočekao nas je zid za alpinističko penjanje, a nekoliko koraka dalje šadrvan sa klupama i stolom. Umjetnost izrađena od drveta nam je, i prije nego smo upoznali majstora, pokazala koliko truda, pažnje i kreativnosti Jeroen ulaže u svoje radove.
Ljubav prema stolariji naslijedio je od oca, a nakon što je završio studije za produkt dizajnera u izgradnji svoje karijere povezao je oboje.

Iz Belgije je doselio u Bosni i Hercegovinu prije četiri godine, a prošle godine registrovao je brend Jera Wood.
„Drvo je vrlo inspirativan materijal za rad, gdje je priroda moja inspiracija, a u izradi namještaja nastojim sačuvati originalnu formu drveta.“ – osvrnuo se na svoje radove Jeroen.
U dvorištu vaše kuće zastali smo ispred ručno izrađenih predmeta od drveta koji pokazuju sa koliko predanosti radite svoj posao. Da li često pravite unikate za ličnu upotrebu? 
Sve što nam zatreba, ako je moguće izraditi od dreveta, ja napravim. Tako je bilo i sa zidom za alpinističko penjanje. Supruga i ja smo alpinisti, pa sam odlučio napraviti zid koji možemo koristiti kada smo kod kuće. Dobro nam je poslužio u vrijeme zabrana kretanja. I nekoliko hvataljki na zidu su ručno izrađene od drveta. Hladovinu u ljetnim danima pronalazimo u šadrvanu koji je također mojih ruku djelo. Trebalo mi je oko mjesec dana da napravim drvenu konstrukciju sa krovom, stol i klupe. Nastojao sam što više sačuvati prirodni izgled drveta. Volim praviti velike komade namještaja jer oni naglašavaju prirodnu ljepotu materijala od kojeg su izrađeni. Inače se bavim izradom svih vrsta namještaja. Pravim i kuhinje od iverice, mada težim obradi sirovina kao što su hrast, orah i jasen. Ponekad i oblik drveta odlučuje kako će komad namještaja izgledati. Da bi zadržao originalni oblik drveta, jednostavno očistim površinu i oblikujem tek onoliko koliko je neophodno.
Kako ste se odlučili da karijeru gradite na ručnoj obradi drveta?
Djetinjstvo sam proveo u očevoj stolarskoj radioni. Dok bi otac izrađivao složene elemente od drveta, ja bih se igrao oblikujući neke male predmete. Kako sam odrastao, tako je i moja uloga u porodičnoj proizvodnji dobijala ozbiljnije zadatke. Svoja umjeća sam dopunio obrazovanjem na fakultetu za produkt dizajnera, što mi je omogućilo da danas gradim karijeru koristeći obje vještine. Kupci često dođu sa idejom kakav komad namještaja im treba, ja im prijedlog prvo napravim kao 3D dizajn da vide kako bi njihova zamisao izgledala. Kada nađemo idealno rješenje za njihov prostor, prelazim na obradu. Zavisno od komada namještaja koji radim i ideje, izrada može potrajati nekoliko dana. Za razliku od kuhinljskih elemenata koji uzimaju više vremena zbog usklađivanja dimenzija, izrada stola je mnogo praktičnija.

Šta najviše volite izrađivati i da li postoji neki poseban stil kojem težite?
Kada su u pitanju inspiracija i stil mogao bih reći da je do sada sve već viđeno. Pratim rad poznatih svjetskih dizajnera, ali ne volim kopirati druge. Uglavnom nastojim, poštujući poznate stilove, izgraditi vlastiti. Za izradu dobrog i kvalitetnog namještaja potrebno je mnogo prakse. Iako godinama stičem iskustvo, još uvijek imam puno toga da naučim. Koristim svaku priliku da se konsultujem sa majstorom uz kojeg sam i zakoračio u svijet stolarstva. Ipak, moj otac je  mnogo bolji stolar.  Da sam i dalje u prilici da radim paralelno sa njim, vjerovatno bih mnogo brže i napredovao. Ovako sam postepeno radio na poboljšanju svojih vještina i promociji svog rada da bi prije godinu dana pokrenuo i samostalni brend pod nazivom Jera Wood. U Sarajevo sam došao iz Belgije prije četiri godine i trebalo je vremena da kvalitet koji nudim bude  prepoznat na tržištu.
Porijeklom ste iz Belgije, da li vam je bilo teško započeti samostalnu karijeru u BiH?
Da sam nastavio raditi kod kuće uz svog oca i vremenom preuzeo njegov posao, vjerovatno bi bilo lakše, samim tim što već imamo razvijen posao. Kupcima je poznat kvalitet namještaja koji tamo radimo. U Bosni i Hercegovini sam morao startati od nule. U isto vrijeme sam gradio brend i puteve do povjerenja kupaca. Sada sam već dobro prihvaćen. Radovi su mi priznati i traženi, a posao se razvio do nivoa gdje mi je potrebna veća radiona i jedan ili dva dobra stolara s kojima bih mogao nastaviti dalje. Nemam namjeru praviti veliku kompanije, ni upuštat se u serijsku proizvodnju. Jera Wood će raditi unikate da li prema dizajnu koji osmislim ili željama klijenata, ali će u svakom slučaju ostati  prepoznatljiv po hand made proizvodnji.
 
(Tanja Cerić/mionama.ba)